2 december 2022
Stagiair Joas IJzerman doet onderzoek naar natuurrecht
De afgelopen tijd heeft Joas IJzerman bij het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP stage gelopen. Tijdens zijn stage heeft hij een onderzoek gedaan naar het natuurrecht. Een begrip dat je kunt uitleggen als een idee over, in de natuur gelegde principes en ordeningen, welke universele geldigheid hebben. Joas stelt zich graag aan u voor.
Geschreven door: Xander Muijs, stagiair WI
Wanneer ik niet op het Wetenschappelijk Instituut ben, houd ik me vooral bezig met mijn studie. Daarnaast ben ik nog actief op de studentenkring Vox Viva in Rotterdam. Verder speel ik met veel plezier orgel en piano.
Stage bij het WI
Mijn interesse voor maatschappelijke thema’s en de christelijke visies hierop leidde ertoe dat ik een open sollicitatie gestuurd heb naar de SGP. Algauw kreeg ik een mailtje van Jan Schippers dat ik welkom was bij het Wetenschappelijk Instituut waarna ik op gesprek kon komen. Ondertussen ben ik al sinds vorig jaar april een of twee keer per week te vinden bij het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.
In mijn stageperiode hou ik me bezig met een onderzoek naar het natuurrecht. Dit wordt over het algemeen aangeduid als een rechtstheorie die ervan uitgaat dat er in de schepping, de natuur, bepaalde ordeningen en principes zijn af te leiden die wij als mens kunnen onderscheiden. De familie is een van deze ordeningen. Ik hoop met dit onderzoek aan te tonen, dat het normatieve kader van het natuurrecht een hulpmiddel kan zijn in het beargumenteren van standpunten rondom de familie. De vraag of het natuurrecht een buiten-Bijbelse bron is, dan wel een getuige ter bevestiging van de Bijbel, zal daarvoor beantwoord moeten worden.
‘Het christelijk geloof is voor mij een fundament waarop gebouwd kan worden’
Toen ik mijn stageperiode begon en allerlei publicaties en literatuur ging lezen, besefte ik hoeveel waardevolle kennis er te vinden is over christelijke visies op de maatschappij. Tot nu toe is dit erg verrijkend geweest. Zeker wanneer je als student in een compleet ander ideologische omgeving studeert. Je kunt je beter wapenen tegen deze ideologische aanvallen, omdat je kan doorgronden waar de huidige seculiere ideologie op gebaseerd is. Ik hoop daarom dat ik nog veel meer zal gaan leren over deze fundamentele onderwerpen.
Christelijk geloof
Het christelijk geloof is voor mij een fundament waarop gebouwd kan worden. Het is de meest omvattende werkelijkheidsvisie die er is. Eén die de ware aard van de mens aan het licht stelt. Eén die laat zien wie God is, rechtvaardig en genadig. Het is een zegen als een mens mag weten dat God niet alleen rechtvaardig, maar ook genadig is. Dan is het christelijk geloof een echt stevig fundament.
Het levensdoel van de mens is kort en krachtig: leven naar Gods eer. Ook in alle politieke bezigheden moet dit op de eerste plek staan. Hoewel ik hiervan overtuigd ben word je vaak geconfronteerd met de realiteit dat wij dit doel zo vaak missen. Toch kunnen ook doelmissers de spiegel van de Bijbel optillen om zo Gods licht te laten schijnen in alle hoeken van de samenleving, ook in de politiek.
Mijn toekomstplannen
Allereerst zou ik graag mijn studie binnen twee jaar willen afronden. Over mijn beroepskeuze heb ik nog niet veel te zeggen. Mijn interesse ligt vooral in het politieke en maatschappelijke, maar daarin is nog veel te kiezen.