9 mei 2018

Weer groen sein voor puslvisserij

 

De SGP dringt er bij minister Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit op aan om een Belgisch onderzoek naar de pulsvisserij snel aanhangig te maken in Europa. Dat onderzoek wijst uit dat pulsvisserij geen negatieve gevolgen heeft voor het leven in de zee1. SGP-kamerlid Bisschop: “Dit onderzoek is erg positief en kan ons helpen om een eind te maken aan de hetze tegen onze vissers.”

Nederlandse pulskorvissers worden behoorlijk dwars gezeten door de Fransen en Brussel. Opgestookt door fanatieke milieuactivisten en jaloerse Franse vissers is de Nederlandse pulskorvisserij onder vuur komen te liggen in het Europese Parlement. Terwijl deze vorm van vissen bewezen duurzamer is en stukken beter voor de zeebodem.

Dit Vlaamse onderzoek onderstreept dat vissen met de pulskor geen negatieve gevolgen heeft voor eitjes en larven van diverse vissoorten en voor voedselzoekende haaien en roggen. Daarom wil ik dat de Nederlandse minister met dit onderzoek in Brussel de tegenstanders laat zien wat de feiten zijn. Dat is hard nodig tegen de ronduit misleidende informatie van Fransen en actievoerders die onze vissers zwart willen maken,” aldus SGP-woordvoerder visserij Roelof Bisschop.  

-----------------

Vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het ILVO-onderzoek naar de effecten van de pulsvisserij

  1. Heeft u kennisgenomen van de resultaten van het onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) naar de effecten van de (garnalen)pulsvisserij1?
  2. Hoe waardeert u de resultaten van het genoemde onderzoek?
  3. Bent u voornemens de (positieve) resultaten van het onderzoek bij de Europese Commissie, bij andere Europese lidstaten en bij de International Council fort he Exploration of the Sea (ICES) onder de aandacht te brengen?
  4. Wat is de stand van zaken in de triloog over de Verordening Technische Maatregelen?
  5. Wat is nu het verwachte tijdpad met betrekking tot de genoemde triloog en het vervolg erop?
  6. Is bij andere lidstaten een verandering in het denken over de pulsvisserij merkbaar?

-----------------

1 https://www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Pers-en-media/Alle-media/articleType/ArticleView/articleId/4925/Neveneffectstudie-van-garnalen-pulsvisserij-levert-geruststellende-resultaten.aspx#.WvFSybllK70