4 juni 2015
Uitbetalingsproblemen PGB
Het liefste wat mensen met een pgb willen, is regie voeren.
Regie voeren over hun eigen zorg en hun eigen begeleiding
Zelf bepalen welke hulpmiddelen zij gebruiken.
Zodat ze met het beperkte budget de beste zorg ontvangen.
Die eigen regie waren budgethouders de afgelopen maanden volledig kwijt.
En velen zijn dat helaas nog.
Zij vechten tegen inflexibele systemen en bureaucratische molens.
Eigen regie werd machteloosheid.
Dat is buitengewoon frustrerend voor al die budgethouders en hun zorgverleners!
Vandaag wil de SGP daarom van de staatssecretaris horen of hij alles doet wat nodig is om budgethouders hun eigen regie weer terug te geven.
Het positieve nieuws is: er is de afgelopen tijd gelukkig veel verbeterd!
Met man en macht hebben de staatssecretaris en de SVB gewerkt aan het beter en sneller uitbetalen. Voor die inzet niets dan waardering!
Maar: er zijn nog teveel problemen.
Nog dagelijks ontvangen wij schrijnende mails die bewijzen dat we er nog lang niet zijn.
Contracten raken kwijt, er is sprake van dubbele betalingen en er is geen touw aan vast te knopen waarom de ene maand wel keurig wordt uitbetaald en de volgende maand weer niet.
Hoe verklaart de staatssecretaris het verschil tussen de vele wanhopige verhalen van budgethouders en zorgverleners aan de ene kant, en de positieve analyse van de SVB en hemzelf aan de andere kant? Kernpunt in het debat!
Volgens mij kunnen we veel problemen samenvatten met het beeld dat je door heel wat hoepels heen moet springen om groen licht te krijgen.
Als een budgethouder ook maar bij één hoepel struikelt, maar één vinkje verkeerd zet, is dat al fataal en wordt hij niet uitbetaald.
Is er een gemeenschappelijk patroon te ontdekken in de problemen die er nu nog zijn?
Bij welke hoepels, bij welke ketenpartners, gaat het volgens de staatssecretaris nog vooral mis?
Welke mogelijkheden zijn er nu al om het systeem eenvoudiger en minder gevoelig voor fouten te maken?
Nakomen toezeggingen
Voorzitter. Een aantal toezeggingen aan de Kamer is nog niet uitgevoerd.
Wanneer brengt de staatssecretaris het online platform MijnPGB eindelijk helemaal op orde, zodat budgethouders het vertrouwen daar weer in terug krijgen?
En wanneer komt hij de toezegging na dat budgethouders of zorgverleners met een fout in het zorgdossier rechtstreeks contact op kunnen nemen met een medewerker van de SVB die de toegangsrechten in de software heeft om fouten te corrigeren?
Of beter nog: hoe zorgt hij ervoor dat de SVB zélf contact opneemt met budgethouders als zij één hoepel hebben gemist, om vervolgens samen mét hen álle resterende fouten in hun zorgdossier op te lossen?
Hoofdstukken
Voorzitter. Er ontstond begin dit jaar een stuwmeer vol uitgestelde betalingen, terwijl de zorgverleners aan de andere kant van de dam financieel droog kwamen te staan.
Als noodgreep is toen gekozen voor het ongecontroleerd openzetten van de noodprocedure
Om budgethouders en zorgverleners niet in de kou te laten staan, hebben we hiermee ingestemd, hoewel we de staatssecretaris destijds ook al wezen op de grote risico’s hiervan.
Het stuwmeer is inmiddels een stuk leger, dus ik hoop dat we dit eerste hoofdstuk van uitbetalingen zo snel mogelijk kunnen afsluiten.
Maar na hoofdstuk 1 volgen nog meer hoofdstukken.
Hoofdstuk 2 bijvoorbeeld van het verrekenen van onjuiste betalingen die volgen uit de ambtshalve goedgekeurde declaraties.
Hoe gaat de staatssecretaris dat moeilijke proces aansturen?
Wat gebeurt er als zorgverleners het geld al hebben uitgegeven, en niet meer kunnen terugbetalen?
En wat dacht de staatssecretaris van hoofdstuk 3, het verwerken van de duizenden herindicaties die gemeenten en zorgkantoren de komende maanden gaan doorvoeren?
Of hoofdstuk 4, als de tarieven van de zorgverleners geïndexeerd worden, maar waarvoor de gemeenten hun toestemming moeten geven?
Kan de software van de SVB al die veranderingen wel aan, of struikelt het hele systeem dan weer hopeloos over die ene hoepel?
Voorzitter, ik ben ervan overtuigd dat er nog vele hoofdstukken zullen volgen. Het PGB boek is nog lang niet uit.
Voor de SGP staat tijdens dit debat de vraag centraal hoe zo goed en zo snel mogelijk alle problemen opgelost worden, net zolang tot álle budgethouders weer de regie voeren over hun eigen zorg.