30 maart 2017

‘Betere voorlichting aan álle vrouwen die curettage ondergaan’

Persbericht

 

‘Betere voorlichting aan álle vrouwen die curettage ondergaan’

 Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum waarschuwden onlangs voor de risico’s van curettage na een miskraam. Zij pleiten ervoor om deze ingreep veel minder vaak uit te voeren.

 Bij miskramen wordt er in 50 procent van alle gevallen gecuretteerd. Bij abortus provocatus ligt dat percentage echter nog veel hoger. 77,5 procent van die abortussen vindt plaats met curettage.

SGP en ChristenUnie stellen daarom vragen aan minister Schippers van VWS naar aanleiding van de berichtgeving. Zij willen onder meer weten of vrouwen die abortus ondergaan, wel volledig en correct geïnformeerd worden over de risico’s.

Kees van der Staaij: ‘Vrouwen die een abortus ondergaan met curettage, lopen risico’s. Niet alleen emotioneel, maar de mogelijke gevolgen van curettage komen nog daarbij.  De allerbeste oplossing voor de moeders én ongeboren kinderen is natuurlijk om geen abortus te ondergaan. Maar zo lang de overheid dat niet inziet, moeten vrouwen in ieder geval volledig en eerlijk geïnformeerd worden.’

 

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) en Dik-Faber (CU) aan de minister van VWS over de risico’s van een curettage na een miskraam of tijdens een abortus provocatus

 

  1. Heeft u kennis genomen van het onderzoek van het Academisch Medisch Centrum, waarin onderzoek gedaan werd naar de risico’s van curettage na een miskraam?[1][2]
  2. Deelt u de conclusie van de onderzoekers dat curettage weliswaar effectief is, maar dat deze potentieel schadelijke invasieve ingreep tegelijkertijd risico’s met zich meebrengt op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden?
  3. Hoe gaat u bevorderen dat ziekenhuizen na een spontane miskraam veel vaker een afwachtend beleid voeren om het lichaam de kans te geven zelf de baarmoeder te verschonen?
  4. Hoe beoordeelt u de onderzoeksresultaten in het licht van het feit dat er bij 77,5% van de abortussen provocatus wordt gecuretteerd?[3]
  5. Vindt u het wenselijk dat het aantal curettages bij abortus provocatus, net als na een spontane miskraam, afneemt? Welke mogelijkheden ziet u daarvoor?
  6. Kunt u aangeven of álle vrouwen, vóórdat zij een curettage na een miskraam of in verband met een abortus provocatus ondergaan, volledig en correct geïnformeerd worden over de risico’s die curettage met zich meebrengt? Zo nee, waarom niet?
  7. Overtreden artsen die vrouwen niet vooraf van de risico’s van curettage op de hoogte brengen, volgens u de wettelijke verplichting van geïnformeerde toestemming die volgt uit de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst?
  8. Hoe gaat u ervoor zorgen dat alle vrouwen voordat curettage plaatsvindt, volledig en correct geïnformeerd worden over de risico’s die deze behandeling met zich meebrengt?
  1. [1] https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Afdelingen/Medische-afdelingen/Operatiecentrum/Operatiecentrum/Promoties-en-oraties/Liever-geen-curettage-na-miskraam-1.htm
  2. [1] http://dare.uva.nl/search?identifier=dcc36bfc-fb5f-40ba-a1a5-84ab242474bd
  3. [1] Jaarrapportage Wet afbreking zwangerschap 2015