29 mei 2018
Déjà vu 7 - Elberts erfenis
Elberts erfenis
In de blog Déjà vu plaatst het Wetenschappelijk Instituut tijdens het jubileumjaar mooie, diepzinnige of grappige citaten met relevantie voor nu. Dit is aflevering 7.
Dat eenverdieners onrechtvaardig zwaar worden belast, wordt schoorvoetend steeds meer erkend. Het CBS kwam dit voorjaar met cijfers waaruit bleek dat eenverdienergezinnen tot 50% meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde inkomen. Wanneer twee gezinnen met hetzelfde inkomen niet evenveel belasting hoeven te betalen, wordt onvoldoende rekening gehouden met de draagkracht. Al honderd jaar staat de SGP voor het belasten naar draagkracht en niet naar geslacht: “Bij de regeling der belastingen worde rekening gehouden met de draagkracht der verschillende kringen des volks”, noteerde het allereerste verkiezingsprogramma in 1918.
Dat de overheid tweeverdieners bevoordeelt en eenverdieners benadeelt, was oud-Kamerlid Dijkgraaf een doorn in het oog. Als voorzitter van SGP-jongeren maakte hij hier in 1999 al een punt van:
“De vraag dient zich aan wat we nu eigenlijk met al onze welvaart bereikt hebben als anno 1999 het niet meer mogelijk blijkt om kinderen zelf op te voeden in een gewone tussenwoning. Dankzij de emancipatie maakt de tweeverdiener het met zijn hogere draagkracht de eenverdiener onmogelijk om te leven zoals generaties lang gebruikelijk is geweest. Moeten we niet constateren dat er wel veel aandacht is voor welvaart en nog eens welvaart, maar dat het werkelijk welzijn in de knel komt?”
In 2002 belandde de term eenverdiener voor het eerst in het SGP-verkiezingsprogramma, in 2010 startte Dijkgraaf actief strijd als kersvers Kamerlid en in 2015 verklaarde hij: “De oorlog om de eenverdiener willen we winnen.” Bij zijn recente afscheid memoreerden velen juist deze wapenfeiten, waarvoor we hem altijd dankbaar zullen zijn.
Toch was hij niet de eerste SGP’er die daarvoor aandacht vroeg. In dat allereerste SGP-verkiezingsprogramma schreef ds. Kersten ook: “De overheid zij op haar hoede tegen opzettelijke bevoorrechting van de ene volksgroep ten koste van de andere.” Tegenwoordig zou je het discriminatie noemen. En dat is het ook. De strijd die Chris Stoffer voortzet, is niet alleen de waardevolle erfenis van zijn voorganger, maar ook de erfenis van Kersten.