14 maart 2014

WMO

Er zitten in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) nog enkele belangrijke gaten die de SGP wil dichten. De SGP diende daarom een serie amendementen in om de wet aan te passen. Deze aanpassingen gaan over het gericht ondersteunen van mantelzorgers, over keuzevrijheid voor cliënten om te kiezen voor zorg die bij hen past en over het betrekken van de samenleving bij de Wmo.

Kees van der Staaij: ‘Een goed voorbeeld van zo’n amendement is de verplichting voor gemeenten om in gesprek te gaan met mantelzorgers en hen te vragen aan welke ondersteuning zij behoefte hebben. Ook willen wij zorgen dat mensen mogen kiezen voor zorgaanbieders die passen bij hun levensovertuiging. Tenslotte willen wij gemeenten graag stimuleren om actief met de samenleving in gesprek te gaan over de manier waarop zij kunnen bijdragen aan de zorg voor elkaar. Daarmee wordt recht gedaan aan de vele initiatieven uit de samenleving die er nu al zijn, bijvoorbeeld van vrijwilligersorganisaties, kerken en bedrijven.’


Toelichting amendementen:

1. Mantelzorg en vrijwilligerswerk

Om mantelzorgers en vrijwilligers in staat te stellen de hulp aan hulpbehoevende personen langer vol te houden, verbeteren de amendementen hun positie op de volgende manieren:

  1. De gemeente moet in het beleidsplan beschrijven hoe zij mantelzorgers ‘zoveel als nodig en op basis van maatwerk’ willen ondersteunen.
  2. De gemeente wordt verplicht om ‘algemene voorzieningen’ te treffen die mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen en het verlenen van mantelzorg en vrijwilligerswerk bevorderen. Gedacht kan worden aan het wegnemen van belemmeringen door het organiseren van scholing van mantelzorgers en vrijwilligers, het bieden van advies en informatie of lotgenotencontact, het inrichten van een mantelzorgsteunpunt, het beschikbaar stellen van een ‘mantelzorgmakelaar’ of een digitaal matchingsysteem voor vraag en aanbod van vrijwilligers.
  3. De gemeente krijgt niet alleen de opdracht om de mogelijkheden van de mantelzorger, maar ook de ondersteuningsbehoeften van de mantelzorger in kaart te brengen. Als uit het onderzoek blijkt dat een mantelzorger behoefte heeft aan ondersteuning bij het verlenen van de mantelzorg, krijgen de cliënt en de mantelzorger mantelzorgondersteuning op maat.
  4. Omdat zorgverzekeraars verantwoordelijk worden voor meer zorgtaken, krijgen zij ook een wettelijke taak om mantelzorgers te ondersteunen.

 2. Keuzevrijheid en eigen regie

De SGP vindt het belangrijk dat mensen kunnen kiezen voor zorg die bij hen past en daarover regie kunnen voeren. Daarom heeft de SGP de volgende amendementen ingediend:

  1. De gemeente moet zorg en ondersteuning zoveel mogelijk af te stemmen op de godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en de culturele achtergrond van de cliënt.
  2. Cliënten kunnen het persoonsgebonden budget inzetten als een vergelijkbaar en toereikend alternatief voor zorg in natura. De hoogte van het persoonsgebonden budget dat een cliënt wil besteden bij een professionele zorgaanbieder moet bijvoorbeeld vergelijkbaar zijn met het tarief van gecontracteerde zorgaanbieders.
  3. Cliënten krijgen de mogelijkheid om bij te betalen wanneer het tarief van de door hem gewenste aanbieder hoger is dan het door het college voorgestelde aanbod.

 3. Betrekken samenleving

Tenslotte heeft de SGP een amendement ingediend waarmee gemeenten een stimulans krijgen om actief met partijen in de samenleving in gesprek te gaan over de manier waarop zij kunnen bijdragen aan de zorg voor elkaar. Hiermee wordt recht gedaan aan de talrijke private initiatieven die er nu al zijn van bijvoorbeeld vrijwilligers, kerken, bedrijven, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, welzijnsstichtingen en belangenorganisaties.