19 november 2024

Voor Israël, tegen christenvervolging en voorzichtig op Europa

Op maandag 19 november debatteert de Tweede Kamer met minister Veldkamp over de begroting van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2025. De bijdrage van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is hieronder te lezen.

Tijdens deze begroting gaan we de wereld rond, vanuit Haags perspectief. Wat is er mooier om dan te beginnen met wijsheid van de Russische schrijver en politieke denker, Leo Tolstoj: ‘Velen hebben het over het veranderen van de wereld, slechts weinigen over het veranderen van zichzelf.’

Ik zet mijn bijdrage in met woorden uit het Mattheus-evangelie (10: 16):
‘Wees dus bedachtzaam als de slangen en oprecht als de duiven.’ Jezus geeft deze raad aan Zijn discipelen mee als het gaat om hun omgang met de omringende wereld, voordat Hij ze uitzendt. Maar deze noties kun je ook betrekken op ons buitenland-beleid. Deze woorden staan dan respectievelijk voor de realistische, maar verantwoorde omgang met macht en de waardengedreven, oprechte kant van ons buitenlandbeleid.

Christenvervolging
Christenen onder totalitaire, autoritaire regimes, maar ook in islamitische landen en regio’s worden geregeld snoeihard vervolgd. Ze worden blootgesteld aan geweld, aanhoudingen, martelingen en de dood puur omwille van hun geloofsbelijdenis.

Dit gaat over de grootste groep vervolgden ter wereld. Geloofsvrijheid is volgens mij dan ook één van de belangrijkste onder de mensenrechten. Het gaat om niets minder dan de band tussen de mens en zijn Schepper. Dat maakt het wezenlijker dan veel andere politieke- en burgerrechten. Wij waarderen de inzet van de minister hierop en de antwoorden die hij verstrekte over geloofsvrijheid in onder meer Pakistan en Nigeria, naar aanleiding van gestelde Kamervragen.

  • Is de minister concreet bereid tijdens zijn werkbezoeken in landen met christenvervolging vaker een kerk te bezoeken of christenen te ontmoeten? De positieve impact daarvan moeten we niet onderschatten.

Israël
Voorzitter, onze steun voor de staat Israël is essentieel in tijden van oorlog, terreur en dreiging. Dit is des te harder nodig nu Israëlische burgers in onze eigen straten onveilig zijn. Voor Joden is Israël de laatste vluchtheuvel. Tegelijk krijgt terreurbeweging Hamas onderdak in een NAVO-land en EU kandidaat-lidstaat, namelijk Turkije. Dat is toch onbestaanbaar? Ik vraag de minister wat hij richting Turkije gaat ondernemen om het vestigen van de Hamas-organisatie aldaar tegen te gaan? En wat verwacht de minister op dit punt van de EU en van de Navo?

Hoe kunnen we steun voor Israël het beste inzetten? Ik noem twee punten.
Steun voor Israël is belangrijk in internationale organisaties. Veel VN-resoluties zijn strenger en selectiever richting Israël dan voor notoire schurkenstaten. Erger nog, die voeren vaak de pen voor deze resoluties. Kan de minister vaker tégen dergelijke resoluties stemmen? Niet alleen een balans opmaken tussen plusjes en minnetjes, maar een duidelijk tegensignaal geven. Dit kan ook al in debatten en onderhandelingen.

Ambassade
Een tweede actie waarmee wij Israël kunnen steunen, is duidelijke erkenning van de hoofdstad Jeruzalem en het verhuizen van de Nederlandse ambassade. Deze broodnodige erkenning past bij de oprechtheid waar ik mee begon. Ik roep op om deze belofte uit het hoofdlijnenakkoord snel uit te voeren. Soms duurt een kabinetsperiode immers korter dan gedacht.

Europa
Voorzitter, een deel van het EU-beleid van dit kabinet stemt mij positief. De SGP is voor een Unie van lidstaten. De Unie is er voor de lidstaten, niet andersom. De aangekondigde Europawet stemt voorzichtig positief. Jaren geleden kwam de SGP met een initiatiefwet om Europese verdragswijzigingen in Nederland met een 2/3e meerderheid te ratificeren indien er sprake is van de overdracht van nationale bevoegdheden naar de EU. Ik vraag de minister of hij hiervoor open staat en of hij dit ook wil betrekken bij de betreffende Europawet?