
22 mei 2025
Voedselzekerheid moet nu prioriteit krijgen
Dit artikel van SGP-Kamerlid André Flach en SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen verscheen op 22 mei 2025 op de opiniepagina van het Algemeen Dagblad.
De wereldbevolking groeit. Klimaatverandering raakt de voedselproductie in verschillende werelddelen. Ook dichterbij: verwoestijning van Zuid-Europese landbouwgronden en verzilting in onze eigen kustgebieden. En we leven in een instabiele wereld. Door de Russische agressie kelderde de export uit graanschuur Oekraïne.
Voedselketens zijn kwetsbaar voor handelsoorlogen. Onze voedselvoorziening krijgt onvoldoende prioriteit. Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen worden verboden, terwijl de toelating van groene middelen langzaam gaat. Groentetelers waarschuwen voor het voortbestaan van teelten, met negatieve gevolgen voor de prijs en beschikbaarheid. We zien dat een VVD-plan voor een sterke economie de land- en tuinbouw alleen in een bijzin noemt. En D66 tekent met een pennenstreep woningen in op landbouwgrond. Verliezen we zo niet het belang van voedselvoorziening uit het oog? Het is hoog tijd voor een voedselstrategie. Voedselzekerheid en behoud van vruchtbare landbouwgronden verdienen prioriteit. Wist u dat ruim de helft van de pootaardappelen die wereldwijd verhandeld worden uit Nederland komen? We hebben een verantwoordelijkheid om vruchtbare landbouwgronden te behouden.
Dus: investeren in zoetwatervoorziening en bodemvruchtbaarheid en woningbouw op goede landbouwgronden vermijden. Ook de productie moet op niveau kunnen blijven. Dat betekent dat in het gewasbeschermingsbeleid geen oude schoenen weggegooid moeten worden voordat de nieuwe er zijn. Verlaag de milieu-impact niet door rücksichtslos middelen te verbieden, maar door het vakmanschap van boeren uit te dagen. Verder moet het vak aantrekkelijk blijven voor jonge boeren. Door regeldruk wordt bedrijfsopvolging minder vanzelfsprekend. Zowel Europees als nationaal moet daarom ingezet worden op minder regeldruk en meer ruimte voor ondernemerschap. Voedselstrategie richt zich op productieve landbouw, maar ook op verduurzaming, meer gebruik van organische mest in plaats van kunstmest en beter bodembeheer. De geopolitieke ontwikkelingen nopen tot een meer onafhankelijke economie. Nederland heeft een productieve landbouw. Op andere gebieden zijn we juist afhankelijker van onder meer Chinese import. Dat moeten we op voedselgebied niet laten gebeuren.
In debatten hoor je nogal eens: ach, die veehouderij is toch vooral voor de export? De meeste zuivel, vlees en eieren gaan naar omliggende landen. Ondanks onze pluimveehouderij zijn we netto-importeur van kipfilet. Met import van sinaasappels, koffiebonen en biefstuk zijn we afhankelijker van het buitenland dan we denken. Trouwens, die agrarische bedrijvigheid is een belangrijke kurk waar landelijk gebied en economie op drijven. Hier is weinig oog voor. Kijk naar de huidige saneringsregelingen. Moderne locaties worden gesloopt, terwijl oudere stallen er buiten vallen. Hoog tijd dus voor een voedselstrategie. Het kabinet wil wel, maar neemt de tijd. Die hebben we niet. We roepen het kabinet op voor de zomer een nationale voedselstrategie vast te stellen.