18 december 2012
Toestanden in de wereld
Bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken heeft de SGP onder andere aandacht gevraagd voor de positie van geloofsvervolgden en de positie van Israël. Als ik alle landen zou moeten opnoemen waar religieuze minderheden geen leven hebben, zou ik door mijn spreektijd heen zijn, zei Van der Staaij. Hij noemde met name Nigeria en Noord-Korea, waar christenen het leven onmogelijk wordt gemaakt.
Begroting Buitenlandse Zaken
Kees van der Staaij
18 december 2012
Koninkrijk
Het wereldtoneel is volop in beweging. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de dreigingen en onzekerheden die links en rechts opdoemen. Tegelijkertijd mogen wij als welvarend land onze verantwoordelijkheid nemen en proberen om iets van de chaos in te dammen. In de bemoedigende wetenschap dat het goed gaat: De Heere God bouwt Zijn Koninkrijk en Hij laat nooit los wat Zijn hand is begonnen.
Ik wens de minister graag toe dat hij vanuit dit perspectief zijn belangrijke werk mag doen.
Geloofsvervolging
Nigeria. Oezbekistan. Noord-Korea. Afghanistan. Saoedi Arabië. Syrië. Enz. Enz. Als ik alle landen zou moeten opnoemen waar religieuze minderheden geen leven hebben, zou ik door mijn spreektijd heen zijn. Vaak betreft het christenen, de grootste groep vervolgden vanwege het geloof. Maar ook, zo bleek onlangs, atheïsten in moslimlanden. Geloofsvrijheid is in een flink deel van de wereld een bedreigd goed.
De vorige minister van Buza stelde er een eer in om dit bilateraal en internationaal aan de orde te stellen. Ik noem ook de pilot godsdienstvrijheid. Is de minister bereid dit beleid met kracht voort te zetten en uit te bouwen?
Zeer urgent is de situatie in Nigeria, waar een etnisch-religieuze zuivering plaats vindt. Christenen en voorgangers worden systematisch verdreven en gedood door radicale moslims. Wil de minister zich inzetten op Europees niveau om dit een halt toe te roepen?
N. Korea
Ik wil in dit licht wijzen op een land dat nog teveel buiten de schijnwerpers staat: Noord-Korea. Honderdduizenden mensen zitten daar in gruwelijke strafkampen, waaronder tienduizenden christenen. Hoe beoordeelt de minister de ontwikkelingen in dit land? Enerzijds leek aanvankelijk onder de nieuwe leider enige verandering zichtbaar. Rusland en China knoopten nauwere relaties aan.
De recente raketlancering is echter een regelrechte provocatie en op het terrein van godsdienstvrijheid is geen enkele verbetering. Hoe moet ik in dit licht wegen, dat Nederland twee maanden geleden een handelsmissie afvaardigde naar N. Korea, met ambtenaren? Is dit bedoeld om het land uit een noodlottig isolement te halen of betekent dit een ongewenste, positieve erkenning van het regime? Graag wat uitleg.
Daarnaast informeer ik in hoeverre er resultaten behaald worden in de contacten met China om N. Koreaanse vluchtelingen niet per omgaande terug te sturen.
Israël
De SGP is sceptisch over de gepresenteerde kabinetsvisie op het Midden-Oosten. De Kamer heeft de minister via motie opgeroepen om te investeren in de banden met Israël. De minister lijkt hiermee geen haast te maken. Zo wordt er geen woord gewijd aan de beoogde Samenwerkingsraad met Israël. Kunnen wij erop rekenen dat hiervan na de komende Israëlische verkiezingen werk wordt gemaakt? Het is gênant dat dit zo lang heeft geduurd.
De minister streeft naar evenwicht in zijn benadering van Joden en Palestijnen. Welk evenwicht is er echter tussen enerzijds Joden en anderzijds veel Palestijnen die feestvieren na geslaagde zelfmoordaanvallen, die lijken door straten slepen, die bij hun kinderen Jodenhaat inprenten en die juichen na raketaanvallen op burgerdoelen? Er moet partij worden gekozen!
Hoe kunnen de minister en de EU ieder jaar massaal subsidie geven aan de Palestijnse Autoriteit, terwijl zij tot op de dag van vandaag terrorisme verheerlijkt en vergoelijkt? In dit verband verwijs ik concreet naar de Kamermotie van mijn hand waarin de regering wordt opgeroepen om aan de subsidiekraan te draaien als de PA hiermee doorgaat. Hoe voert de minister deze motie uit?
Hoe kan de minister bovendien zo ferm inzetten op de tweestatenoplossing? Als er nu een Palestijnse staat zou worden gevormd, betekent dit dat er opnieuw een Israël-vijandige staat bijkomt, naast alle andere. Vrede van onderop, niet van bovenaf! Gelet op de posities van Fatah en Hamas is een Palestijnse staat bovendien illusoir.
En laten we wel zijn: ook vóór er Joodse nederzettingen waren, wilden de Palestijnen geen vrede met Israël. Laten we dit punt niet verabsoluteren. De zogenoemde Westoever en Jeruzalem zijn overigens nooit op wettelijke wijze of iets dergelijks toegewezen aan enig ander land dan Israël.
Water
De minister spreekt over de uitwisseling van waterexpertise met Israël. Dat is mooi. Welke waterprojecten zouden kansvol zijn? Kan de minister in kaart brengen welke projecten al eens zijn geïnventariseerd? Zou daarbij ook passen een waterverbinding tussen Middellandse zee en Dode Zee?
Internationaal recht
Tijdens de laatste oorlog tussen Israël en Gaza bleek weer eens dat het internationaal recht ook het internationaal oorlogsrecht onvoldoende is toegesneden op de huidige asymmetrische oorlogvoering. Aan de ene kant een democratische rechtstaat en aan de andere kant een terroristische beweging die vanuit stadswijken raketten afvuurt. Juist nu kan dit actueel worden nu Israël helaas- voor het Internationaal strafhof kan worden gedaagd! Kan Nederland als land van het recht het voortouw nemen om dit recht bij de tijd te brengen?
Mensenrechten
Er is veel aandacht voor mensenrechten. Maar ook veel lacunes. Chinas éénkindpolitiek leidt tot talloze gedwongen abortussen. In het bijzonder meisjes zijn daarvan het slachtoffer. Is de minister bereid dit punt internationaal en bilateraal scherp aan de orde te stellen?
Enkele concrete punten:
- Geweld en discriminatie zijn in Zuid-Afrika nog springlevend, niet in de laatste plaats ten aanzien van blanke boeren. Heeft dit de aandacht van de minister?
- Indonesië is een groeiende macht. Wil de minister in zijn contacten met dit land de vaak benarde positie van de Papoeas niet vergeten?