28 maart 2018
SGP wil onderzoek naar bedreiging bekeerde moslims in AZC's
Moslims die christen worden, hebben te maken met geweld en bedreiging. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vroeg de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om deze problematiek in kaart te brengen.
Vandaag tijdens een algemeen overleg over opvang, terugkeer en vreemdelingenbewaring deed staatssecretaris Harbers de toezegging om te kijken naar de mogelijkheden om deze zorgelijke situatie te onderzoeken. Hij beloofde nog voor de zomer terug te komen op deze toezegging. Lees hieronder de volledige bijdrage van Bisschop aan het overleg.
Bekeerde moslims
"Voorzitter, de SGP maakt zich zorgen over de situatie van bekeerlingen in AZC’s. Moslims die christen worden, hebben te maken met bedreiging en geweld. Wij krijgen daar signalen van, ik noem een paar voorbeelden: bekeerde moslima’s durven hun hoofddoekje niet af te doen. En christenen durven niet met een Bijbel in de hand door de gangen van een AZC te lopen.
Ze zijn bang voor wraakacties vanuit hun eigen gemeenschap.
Erkent de staatssecretaris dat deze problematiek speelt? Op welke manier gaat hij dit aanpakken? Heeft deze staatssecretaris echt de ambitie om – in plaats van de slachtoffers – de daders te verplaatsen naar andere opvang. Deze daders te vervolgen? En daarna vast te zetten of uit te zetten? De SGP heeft hier al eerder schriftelijke vragen over gesteld. De beantwoording was summier. Vandaar deze herhaling.
Antisemitisme
Dat geldt ook voor mijn vragen over uitingen van Jodenhaat. Het is onverteerbaar dat dit voorkomt onder asielzoekers in AZC’s. De Duitse regering onderkent dit probleem en neemt maatregelen. Waarom is dit bij onze staatssecretaris niet bekend? Is de staatssecretaris ook van mening dat uitingen van Jodenhaat moeten leiden tot uitzetting van asielzoekers? Is hij bereid om te rapporteren of dat in de toekomst ook echt gebeurt?
Criminaliteit in AZC’s
En nu we het toch over uitzetting hebben, het volgende: Uit het WODC onderzoek blijkt dat asielzoekers uit veilige landen het vaakst verdacht worden van criminaliteit. Dat zijn dus asielzoekers die geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Om hoeveel mensen gaat dit? En lukt het de staatssecretaris om deze mensen daadwerkelijk Nederland uit te zetten?Zo niet, kan hij zichzelf dan voor het jaar 2018 en 2019 een doel stellen voor een percentage dat hij daadwerkelijk uitgezet wil hebben?
Rol van de kerken
En dan, voorzitter, kom ik op het volgende onderwerp: de rol van de kerken in het asielproces. Ook de vorige keer heeft de SGP hier aandacht voor gevraagd. Het kan toch niet zo zijn dat een IND-medewerker meer deskundig wordt geacht als het gaat om het toetsen van een bekering, dan een dominee? Wat gaat de staatssecretaris veranderen zodat de adviezen van deskundigen voortaan in beginsel doorslaggevend zullen zijn in de beoordeling van de geloofwaardigheid van een bekering?"