19 december 2012

SGP pleit voor 'knalvrije zones'

De SGP vindt dat vieren en vernielen te vanzelfsprekend in één adem worden genoemd. Sommige onderdelen van de jaarwisseling zijn uit de hand gelopen en dat moeten we terugdringen. Massale dronkenschap, grote overlast, veel schade en geweld tegen hulpverleners: dat is niet gewoon. Daarom moet er ruimte komen voor ‘knalvrije zones’


AO jaarwisseling 2011/2012 en consumentenvuurwerk
19 december 2012
C.G. van der Staaij

Over enkele weken dreigt het weer zover te zijn: de politie meldt na de jaarwisseling dat het allemaal goed is verlopen. Dan horen we weer boodschappen als: ‘Er zijn slechts zes bushokjes vernield, twee auto’s uitgebrand en op vier plaatsen is een opstootjes geweest. De politie heeft opgetreden. De daders zullen snel vervolgd worden.’

De jaarwisseling is de afsluiting van een snel omgevlogen jaar. Een bijzonder moment waar een passende viering bij hoort. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee we accepteren dat vieren en vernielen samengaan, moet verdwijnen. Ook de oogschade, schade voor het milieu en de forse overlast vragen om een strenge aanpak.

Nu doet de SGP niets af aan het optreden van de politie en het snelle optreden van justitie. Dat moet vooral goed en vakkundig gebeuren. De SGP is ervan overtuigd dat die inzet er ook is.

Gelukkig schrijft de minister dat ‘relatief beheersbaar’ niet hetzelfde is als ‘de jaarwisseling is goed verlopen’. Die opmerking is mij uit het hart gegrepen. Wat mij in die nieuwjaarstoespraken altijd steekt is dat we doen alsof het volstrekt normaal is dat al die dingen gebeuren – waar ook in het land. De SGP vindt die vernielingen en brandstichting niet normaal. Dat mag ook niet vergoelijkt worden door de officiële gezagsdragers. Hoe gaat de minister voorkomen dat korpschefs toch weer zulke vergoelijkende teksten hebben op of na 1 januari?

Door de toepassing van snelrecht hebben veel daders hun straf snel gekregen. Is er nog wat meer te melden over de (on)mogeljikheid om in die korte tijd voldoende bewijsmateriaal te verzamelen? Bij de rellen in Haren dit najaar was er bijvoorbeeld kritiek op de kwaliteit van de OM-dossiers. Is er inderdaad wel voldoende ruimte voor de kwaliteit van de rechtspraak? Die moet immers bij eventueel hoger beroep wel stand kunnen houden.

De raddraaiers van vorig jaar moeten stevig aangepakt worden. Wat gebeurt er met hen? Preventief achter slot en grendel zetten zou heel geschikt zijn. Wordt dit vaak toegepast?

Zwaar vuurwerk blijft nog steeds heel gemakkelijk illegaal verkrijgbaar. Zwaar knalvuurwerk, bedoeld voor professionele vuurwerkshows, wordt aan consumenten doorverkocht. Ook worden er veel postzendingen met illegaal vuurwerk bezorgd. Wat gaat de regering concreet doen hiertegen? Hoe vindt controle plaats?

De SGP heeft er geen bezwaar tegen als er wordt gekozen voor stevige aanpak van consumentenvuurwerk – zeker voor de zwaarste soort. Er is discussie over de mogelijkheid knalvrije zones in te stellen door gemeenten. De SGP vindt dat dit gewoon mogelijk moet zijn en dat dit ook kan. Wil de minister onder de aandacht van gemeenten brengen dat dit gewoon toegestaan is?[1] Hebben gemeenten ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld vuurwerk afsteken in de hele bebouwde kom te verbieden, zolang er elders in de gemeente nog wel ruimte voor is?

 


[1] Zie ook antwoord op vragen-Marcouch over dit thema