5 juni 2019
Reactie SGP op het pensioenakkoord
Eindelijk is er duidelijkheid over de toekomst van het pensioenstelsel. Na jaren onderhandelen, werd vanochtend om 11.00 uur het principeakkoord gepresenteerd.
In het akkoord is het plan van SGP-Kamerlid Chris Stoffer opgenomen om mensen met lage inkomens (vaak zware beroepen) tegemoet te komen als zij eerder willen stoppen met werken. “Dat vind ik een groot pluspunt aan het akkoord,” reageert Stoffer, “het is een goede zaak dat de mensen met lage inkomens niet meer te maken krijgen met een hoge boete (RVU-heffing) als ze eerder willen stoppen met werken. Ook vind ik het positief dat de AOW-leeftijd minder hard zal stijgen. Wat jammer is, is dat alle ZZP’ers worden verplicht tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dat zou wat mij betreft nog anders moeten.”
Pluspunten:
- Het voorstel van Chris Stoffer, waardoor lagere inkomens (vaak zware beroepen) geen boete krijgen als ze eerder willen stoppen met werken, is in het akkoord verwerkt. Op dit moment is het erg onaantrekkelijk om eerder te stoppen met werken dan de AOW-leeftijd. Dat heeft namelijk grote financiële gevolgen. In het pensioenakkoord is nu afgesproken dat de RVU-heffing dusdanig wordt aangepast dat het voor lagere inkomens aantrekkelijker wordt om al voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken.
- De AOW-leeftijd stijgt minder hard. De AOW-leeftijd wordt in 2020 en 2021 bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt deze leeftijd geleidelijk naar 67 jaar in 2024. In de jaren daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
- Het korten van pensioenen is voor veel mensen van de baan. Pensioenfondsen mogen lagere buffers aanhouden, waardoor er niet op korte termijn gekort hoeft te worden.
Minpunt:
- In het pensioenakkoord zit een verplichting voor alle ZZP’ers om gebruik te maken van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). De SGP is hier geen voorstander van. ZZP’ers moeten de vrijheid behouden om zelf te kiezen of ze wel of geen aov-regeling treffen. Uiteraard moeten zij wel de mogelijkheid hebben om op een betaalbare wijze een aov af te sluiten. Maar veel ZZP’ers kunnen en willen dit gewoon zelf regelen. Deze vrijheid moeten zij wat de SGP betreft houden.