30 september 2015
Onderzoek eenverdieners: verrassend en pijnlijk
Het is een doelgroep in de verdrukking en er zijn er vijfhonderdduizend van: huishoudens waarbij één partner het inkomen binnenbrengt. Maar wat zijn dat nu voor mensen en wat beweegt hen? Zo suggereerde de minister-president tijdens de Algemene Beschouwingen dat eenverdieners vooral een SGP-probleem zou zijn. Er wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar de groep eenverdieners in Nederland. Daarom liet de SGP het bureau van Maurice de Hond onderzoek uitvoeren. Er komt een aantal opmerkelijke conclusies uit.
Grappig genoeg blijkt juist de partij van Mark Rutte, de VVD, het grootste aantal eenverdieners in hun achterban te hebben, namelijk een groep genoeg voor ruim zeven zetels. Daarna volgen PvdA en PVV. De SGP volgt pas op de achtste plek.
Feit is dat eenverdieners tot vijf keer meer belasting betalen dan tweeverdieners. Zelfs doorsnee gevallen betalen vaak minstens achtduizend euro meer per jaar dan huishoudens met twee werkenden. Extra pijnlijk is daarom een groep die een kwart van het totaal beslaat. Dit betreft mensen die een partner hebben die niet kán werken vanwege een chronische ziekte of een handicap. Hoeveel belastingdruk ook wordt opgebouwd, deze groep zal nooit veranderen in tweeverdieners.
Uit het onderzoek blijkt ook wat er in de knel kwam als beide partners moeten gaan werken. Dat is een hele lijst. Dat gaat bijvoorbeeld ten koste van mantelzorg, vrijwilligerswerk en (gehandicapte)kinderen.
SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf zegt zelf pijnlijk verrast te zijn door de uitkomsten: de overheid probeert nu door steeds hogere belastingdruk mensen naar de arbeidsmarkt te duwen. Daarmee wordt 100 procent van de eenverdieners getroffen. Maar het trieste is dat deze belastingdruk voor driekwart van de groep geen effect heeft dan een legere portemonnee. Ruwweg kan je zeggen:
- Een kwart heeft een chronisch zieke of gehandicapte partner;
- Een kwart kan geen baan vinden;
- Een kwart heeft andere redenen, zoals een studerende partner of een partner die al met pensioen is, waar je als overheid niet in wilt grijpen
- En een kwart blijft thuis voor de kinderen.
Jarenlang was de SGP een roepende in de woestijn over de oneerlijke belastingdruk. Steeds meer partijen sluiten zich aan, maar het verschil in belastingdruk blijft nog wel veel te ver oplopen. Elbert Dijkgraaf wil dat dit onrecht nu eindelijk aangepakt gaat worden. Hij verwacht actie van het Kabinet. Zo niet, dan komt de SGP met een initiatief op dit thema.