16 november 2016

Onderzoek eenverdieners

Staatssecretaris onderzoekt positie eenverdieners na vragen SGP

 

Deze maand werd in de Eerste Kamer een motie van de SGP-senator Schalk aangenomen. De motie Schalk vraagt om een onderzoek naar de onevenredige belastingdruk voor de verschillende groepen belastingbetalers. Staatssecretaris Wiebes heeft nu toegezegd, na vragen van de SGP in de Tweede Kamer bij de behandeling van het belastingplan, dat hij een serieus onderzoek zal laten uitvoeren. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

De staatssecretaris heeft toegezegd dat er voor de verkiezingen een grondig rapport zal liggen, inclusief concrete beleidsopties.

Elbert Dijkgraaf: "Het was hoog tijd voor zo’n onderzoek. Want met de huidige gang van zaken is er te veel mis. In iets minder dan de helft van alle tweeverdienersgezinnen met kinderen, werkt één van beide partners geheel belastingvrij. De eenverdiener heeft de zwakste schouders, maar betaalt wel de meeste belasting. De eenverdiener zit soms zelfs in een situatie waarbij meer werken niet loont. Als je 22.000 euro verdient en je krijgt er 10.000 euro bij houd je slechts 355 euro over, dat is een gemiddeld belastingtarief van 96,5%! Deze ongelijkheid heeft een verkeerde invloed op de belastingmoraal."

Een- en tweeverdieners worden door de belastingdienst oneerlijk behandeld. De eenverdiener betaalt vele malen meer belasting dan de tweeverdieners. Ook al verdient de eenverdiener per saldo net zoveel als de tweeverdieners samen, dan moet hij naar verhouding veel meer afdragen aan de staat. De SGP vraagt al langere tijd nadrukkelijk aandacht voor dit thema.

Elbert Dijkgraaf: "Het is een goede zaak dat de staatssecretaris nu toegeeft dat de stapeling van maatregelen wel erg rigoureus uitpakt voor de eenverdiener. Ik waardeer het dat hij er serieus naar wil kijken. Maar uiteindelijk komt het op de daden aan. Dit kan en moet anders."