21 november 2024
Niet praten, maar bouwen
De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 21 november in commissieverband over wonen. Namens de SGP voerde André Flach het woord. Zijn bijdrage aan het debat is hieronder te lezen.
We hebben een paar weken geleden nog de Woonbegroting besproken. Volgende week staat er weer een debat gepland. En ook vandaag spreken we over woningen.
Maar woningbouw is zo belangrijk, daar ruim ik graag tijd voor in. Ik hoop overigens niet dat dit symbool staat voor de situatie in de volkshuisvesting. We moeten niet alleen maar praten, maar vooral gaan bouwen.
Ouderenwoningen
Want dat is hard nodig voorzitter. Deze week verschenen er bijvoorbeeld berichten dat het aantal gebouwde ouderenwoningen enorm achterblijft. Dit jaar zijn er ongeveer 4.000 woningen voor ouderen gebouwd, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw. 11% van wat er dit jaar nodig is. Hier is echt meer concrete actie nodig. Meer ouderenwoningen zorgt ook voor meer doorstroming, wat ook de hele woningmarkt helpt.
- Hoe gaat de minister concreet het bouwen van ouderenwoningen aanjagen?
- Welke regelgeving zit daar in de weg?
En daarnaast lijkt ook de woonbehoefte van ouderen niet aan te sluiten op de gebouwde woningen. Ouderen willen vaak een koopwoning, terwijl die nauwelijks worden gebouwd.
- Wat gaat de minister doen om de woonbehoefte meer aan te sluiten bij de woonbehoefte?
Overigens geldt dat probleem niet alleen in de ouderenhuisvesting. Volgens mij moet het adagium ‘bouwen naar behoefte’ nog veel sterker verankerd worden in het woonbeleid.
Mantelzorg
Een manier om het aantal woningen voor ouderen te vergroten is het bouwen van mantelzorgwoningen. Bijvoorbeeld op het eigen erf of tuin. Dat zorgt ook nog eens voor extra gemeenschapszin!
- Kan de minister aangeven hoe dat gestimuleerd kan worden?
- Is het bijvoorbeeld een idee om dat meer vergunningsvrij te laten plaatsen?
Onderzoek New Towns
Vorige week was ik bij de presentatie van het onderzoek naar New Towns. In de jaren 70 en 80 waren dit groeigemeenten, nu zijn het helaas vaak aandachtsgebieden.Omdat die steden in het verleden vaak snel zijn gegroeid, komt er nu een boeggolf aan kosten aan, bijvoorbeeld voor herstructurering en vervanging.
- Kan de minister reageren op dat onderzoek? Dat hoeft niet per se in dit debat, maar wellicht in een aparte brief. Volgens mij is hier echt aandacht van het Rijk voor nodig.
- Hoe gaat de minister van deze groeigemeenten geen aandachtsgebieden maar bloeigemeenten maken?
Impulsaanpak winkelgebieden
Tijdens de begrotingsbehandeling heb ik een amendement ingediend om de Impulsaanpak winkelgebieden te verlengen.De minister heeft dat amendement helaas ontraden, maar ik heb uiteraard nog goede hoop dat het wel aangenomen wordt. Wat de SGP betreft gaan we die regeling zo snel mogelijk doorzetten. Het voegt echt iets toe ten opzichte van andere regelingen en lost een specifiek maar fors probleem op voor gemeenten.
- Deelt de minister onze inzet?
- En gaat zij tijdens de besprekingen over de Voorjaarsnota inzetten op een verlenging van de regeling op de VRO-begroting?
Bereikbaarheid / woondeals
In de afgelopen jaren zijn er veel woondeals gesloten. In de deals zijn ook afspraken gemaakt over randvoorwaarden, denk aan bereikbaarheid.
Investeringen in bereikbaarheid zijn cruciaal om meer woningen te bouwen.Tegelijk zien we dat infra-projecten niet doorgaan of vertraging oplopen. Gemeenten geven aan dat daardoor ook de uitvoering van de Woondeals in gevaar komt. De minister geeft dat ook aan in haar brief. Ik weet dat deze minister daar niet over gaat, maar het raakt wel direct haar portefeuille.
- Maar hoe gaat de minister, samen met haar collega’s in het kabinet, zorgen voor de randvoorwaarden van de Woondeals?
Leennormen
Ik heb het met deze minister al vaker gehad over de leennormen. Wat de SGP betreft gaan we die zeker niet verruimen, en liever verlagen. Op de korte termijn doet dat pijn, maar op de langere termijn zorgt dat voor lagere huizenprijzen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de evaluatie die begin volgend jaar naar de Kamer komt.
Woontop
Volgende maand, op 11 december, staat de Woontop gepland. Die top is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.
- Ik ben heel benieuwd naar de inzet van de minister tijdens deze Woontop.
- Wanneer is de Woontop volgens haar geslaagd?
Ik las gisteren in het Financieel Dagblad ook kritische geluiden vanuit de sector.
De verwachtingen zijn niet heel hoog gespannen.
- Wat vindt de minister van de voorstellen uit de sector, bijvoorbeeld om veel sterker te sturen op vergunningen?
Ik ben een optimistisch mens, maar ik heb ook niet zo’n hele hoge verwachtingen van zo’n Woontop. Ik hoop echt dat er naast ongetwijfeld prachtige foto’s, ook gewoon concrete afspraken wordt gemaakt om meer woningen te bouwen. Want dat is wel waar al die jongeren, starters, ouderen De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 21 november in commissieverband over de woningbouw.