5 juni 2018
Loopt de uitrol van het 5G-netwerk op rolletjes?
Lees hieronder de bijdrage van SGP-Kamerlid Chris Stoffer aan het debat over de uitrol van het 5G-netwerk in Nederland.
"De telecomsector dringt aan op snelle uitrol van 5G via de frequentieband 3,5 GigaHertz. Begrijpelijk. Mobiele communicatie wordt steeds belangrijker. Ik denk bijvoorbeeld aan de opmars van het slimme energienet. Als midden op de dag de zon de meeste kracht heeft, is het wel zo handig als iedereen dan vanaf z’n werk via de app de wasmachine thuis aan kan zetten. En dat het mobiele netwerk dan niet opeens overbelast wordt.
De bewindslieden bekijken nu hoe het 5G-netwerk via de 3,5 GHz frequentieband uitgerold kan worden en komen voor het eind van het jaar met een oplossingsrichting.
Een belangrijk knelpunt is het gebruik van de 3,5 GHz frequentieband door het afluisterstation van de inlichtingendiensten in Burum. Tijdens het rondetafelgesprek werd aangegeven dat in ieder geval onder de lijn Amsterdam – Zwolle wel al de 3,5 GHz frequentieband benut zou kunnen worden voor 5G. Hoe kijken de bewindslieden hier tegenaan?
Graag vraag ik hier ook aandacht voor de positie van internetgebruikers in het buitengebied. Glasvezel is duur en daarom in een deel van het buitengebied niet aanwezig. In verschillende provincies is nu snel en stabiel breedband internet via de ether beschikbaar gesteld. Dat gebeurt op de 3,5 GHz frequentieband.
In het buitengebied is dit een uitkomst. Ik denk aan agrarische ondernemers die elk jaar veel data aan de overheid door moeten geven. Verplicht digitaal. Via trage internetverbindingen die er regelmatig uit liggen lukt dat niet.
Ik wil graag dat bij gebruik van de 3,5 GHz frequentieband voor 5G voldoende ruimte overblijft voor het faciliteren van breedband internet specifiek voor deze doelgroep. Voor het buitengebied is maximaal een kwart van de beschikbare frequentieruimte nodig. Er blijft voldoende over.
Op termijn zal via 5G wellicht ook het buitengebied voldoende voorzien kunnen worden, maar dat is in ieder geval op korte termijn nog maar de vraag omdat voor uitrol van het 5G ook meer antennepunten en dergelijke nodig zijn. Geen oude schoenen weggooien voordat de nieuwe zich op dit punt bewezen hebben!
Tot slot. Ook wetenschappers hebben vragen over de gevolgen van mobiele telecommunicatie en draadloos internet, en bijbehorende straling, voor de gezondheid. De Gezondheidsraad constateert dat verbanden niet aan te tonen zijn, maar ook niet uit te sluiten. Ze adviseert om de blootstelling zo laag mogelijk te houden en de effecten te blijven onderzoeken. Het stralingsniveau van 5G is weer een slag hoger dan bij de andere netwerken. Neemt het kabinet dit mee? Stuurt ze aan op onder meer onafhankelijk onderzoek?"