24 mei 2018
Kloof tussen één- en tweeverdieners onverminderd groot
Naar aanleiding van het CPB-rapport 'Eenverdieners onder druk', heeft de SGP een debat aangevraagd over het enorme verschil in belastingdruk tussen één en tweeverdieners. SGP-Kamerlid Chris Stoffer wil dat er een einde komt aan deze onrechtvaardige constructie. Lees hier zijn bijdrage aan het debat.
"Nederland is kampioen. U zult begrijpen dat ik het niet heb over volkssport nummer 1.
Als ik me goed heb laten voorlichten zijn de Nederlandse prestaties op dat gebied nou niet om over naar huis te schrijven. Nee, Nederland is kampioen eenverdienerspesten.
Toen mijn voorganger Elbert Dijkgraaf in november een oproep deed aan eenverdieners om hun verhaal te delen, kwamen er in no time honderden brieven binnen. In veel gevallen is men noodgedwongen eenverdiener. Door ziekte, mantelzorg, een gehandicapte partner of kind, langdurige werkloosheid, enz. Of men maakt een bewuste keuze, bijvoorbeeld om alle tijd te kunnen besteden aan het opvoeden van kleine kinderen.
Neem Arnold en Anita. Zij is eenverdiener omdat hij ziek is, uitbehandeld, maar waar geen diagnose kan worden gesteld. Ze moeten het doen zonder uitkering. Ze werkt keihard om rond te kunnen komen. Maar extra diensten draaien heeft nauwelijks effect.
En dan een ander gezin: hij is jurist en zij vindt het leuk om een paar dagen te blijven werken. En betaalt nauwelijks belasting. Dit is toch onrechtvaardig?
Dat eenverdieners in Nederland door de staat onevenredig veel worden belast blijkt zonneklaar uit het CPB-rapport “Eenverdieners onder druk.” De titel zegt genoeg en de conclusie is glashelder: “De druk op eenverdieners is toegenomen en de druk op tweeverdieners is afgenomen, vooral bij stellen met jonge kinderen. Het beleid zoekt de grenzen op van ongelijkheid en doelmatigheid.”
Dat je als eenverdiener maar één salaris binnenkrijgt is logisch. Maar dat via het belastingstelsel ook nog eens veel minder van dat salaris overblijft, dat voelt als discriminatie en onrechtvaardig afgestraft worden. Dat voelt niet alleen zo, zo IS het ook!
De SGP ziet een verband tussen de in de Monitor Brede Welvaart gesignaleerde afname van vrijwilligerswerk en het stimuleren van arbeidsparticipatie. Ziet de minister dat ook?
Bij de tweede verdiener wordt het adagium ‘werken moet lonen’ erg goed doorgevoerd. Tot 20.000 euro inkomen wordt geen cent belasting betaald. Maar eenverdieners kunnen 10.000 euro meer gaan verdienen en er nog geen 500 euro aan overhouden. En dat bij een inkomen onder modaal. Is de staatssecretaris bereid om de marginale druk tot modaal extra aan te pakken, zodat deze niet meer boven de 50% uitkomt? En hoe beoordeelt de staatssecretaris de beleidsopties die het CPB noemt?
Het is mijn vaste overtuiging dat er een moment komt dat een meerderheid zal inzien dat hier groot onrecht geschiedt. In de Eerste Kamer is dat het geval toen de motie-Schalk werd aangenomen. Het zou mooi zijn als nu ook de Tweede Kamer kleur zou bekennen. Ik roep daartoe op! Aan de SGP zal het niet liggen!"