
16 april 2025
Kamervragen over incident wolf
Kamerlid André Flach stelt schriftelijke Kamervragen aan de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en de minister van Justitie en Veiligheid over de aanval van een wolf op een hardloopster. De ingediende Kamervragen zijn hieronder te lezen.
- Heeft u kennisgenomen van het bericht dat een hardloopster in Nationaal Park De Hoge Veluwe is aangevallen en gebeten door zeer waarschijnlijk een wolf?
- Waarom zou het ook in noodgevallen meerdere weken of maanden moeten duren voor de resultaten van een DNA-test om vast te stellen of al dan niet sprake was een aanval door een wolf bekend zijn? Gaat u bezien hoe dit versneld kan worden?
- Wordt op basis van beschikbare getuigenverklaringen en foto- en filmmateriaal al een voorlopige vaststelling gedaan, zodat het bevoegd gezag daarop kan acteren?
- Hoe waardeert u deze aanval in het licht van onder meer de escalatieladder van wolvengedragsdeskundigen, zoals Valerius Geist, in het geval inderdaad sprake was van een wolf?
- Deelt u de mening dat sprake is van een probleemwolf, zoals gedefinieerd in Kamerstuk 33 576 nr. 405?
- Welke maatregelen acht u nodig om een nieuwe aanval van deze wolf op mensen te voorkomen?
- Wanneer is in uw ogen de burgemeester de aangewezen persoon om op te treden, en wanneer de provincie? Welke afspraken zijn hierover gemaakt?
- Erkent u dat burgemeesters en gedeputeerden in een spanningsveld zitten: enerzijds kunnen zij via noodbevelen en vergunningen optreden bij wolvenaanvallen, mede als onderdeel van de Landelijke Aanpak Wolven, maar anderzijds kunnen zij dan wel persoonlijk aansprakelijk gesteld worden mocht het later als milieudelict gezien worden?
- Ziet u mogelijkheden om ervoor te zorgen dat burgemeesters en gedeputeerden gevrijwaard blijven van persoonlijke aansprakelijkheid voor een milieudelict in het geval van optreden met betrekking tot probleemwolven, gelet op de maatschappelijke noodzaak hiervan in het kader van de Landelijke Aanpak wolven?
- Bent u voornemens de voorgenomen wettelijke vastlegging van de definiëring van probleemsituaties en probleemwolven en bijbehorende afspraken met provincies c.s. op kortst mogelijke termijn, binnen enkele weken, door te voeren, zo nodig via een spoedprocedure? Wat is de stand van zaken en het beoogde tijdpad?
- Bent u bereid deze vragen, gelet op de urgentie, zo snel mogelijk te beantwoorden, bij voorkeur binnen een week?