3 juli 2013

Goed nieuws

 Voorjaarsnota

3 juli 2013, E. Dijkgraaf, SGP

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Laat ik met het slechte nieuws beginnen.

Het lijkt misschien goed nieuws dat het tekort onder de 3% is geëindigd, maar het is wel gebeurd met hangen en wurgen. Hangen voor de burger. En wurgen voor het bedrijfsleven. Om het tekort niet verder op te laten lopen zijn de lasten drastisch verhoogd. Hoe willen we in de internationale gelederen vooraan blijven lopen, als werknemers geconfronteerd worden met torenhoge marginale lasten? We kunnen toch van mensen niet verwachten dat ze alles op alles zetten met een leven lang leren als loonsverbetering vooral voor de minister van Financiën voordelig is? Hoe stimuleren we ZZP’ers om door te groeien als de risico’s van doorgroei gigantisch zijn als personeel ziek of boventallig wordt? We moeten het in dit land van de ondernemers hebben, maar we leggen wel erg veel lasten op hun bordje. En wat te denken van bedrijven in de bouw, de agrarische sector en het MKB in het algemeen? Ze hebben het niet alleen lastig door de crisis, maar ook nog eens door een overheid die de lasten elke keer verhoogt. Dat kan toch zo niet doorgaan? Hoe gaat de minister zorgen voor acceptabele lasten van burgers en bedrijven?

Voor de SGP is duidelijk dat we de lasten eigenlijk moeten verminderen voor mensen en bedrijven. Maar dan heb je het wel over iedereen. Van de dieren en de bomen kun je weinig belastingopbrengsten verwachten. Van een kale kip valt weinig te plukken. Maar van een gewone kip wel veren, maar geen euro’s. Dit tekent wel precies het probleem. Eigenlijk moeten we mensen en bedrijven ontzien, maar dat doet de regering niet. De minister van Financiën voldoet dit jaar net aan de norm voor het EMU-tekort doordat de afgelopen jaren de lasten elke keer verhoogd zijn. Dan is er maar een oplossing: snijden in eigen vlees. Ondanks alle mooie verhalen, gebeurt dit te weinig. Onlangs kwam Roland Berger Strategy Consultants met een analyse van de productiviteit van de overheid. Die vergeleek men met het bedrijfsleven en in de tijd. Volgens deze analyse zouden de kosten van de overheid 22 miljard kunnen dalen. Zij constateren dat de productiviteit van de overheid de afgelopen jaren gedaald is. Onvoorstelbaar, gegeven alle plannen voor bezuinigingen, maar het komt gewoon uit harde analyses. Bovendien zijn de kosten meer gestegen dan de inflatie. Hoe kan dat terwijl de minister elke keer zegt dat we niet meer kunnen bezuinigen op de overheid. Hoe kan het dat de overheidsuitgaven in 11 jaar met 62% zijn gestegen? We roepen wel dat er veel bezuinigd wordt, maar feitelijk stijgen de uitgaven nog steeds. Wordt het niet tijd voor drastische maatregelen om de overheid efficiënter te maken? Als aanzet verwijs ik naar de nota over problemen in de bouw die de SGP aan minister Blok heeft aangeboden. Daarin doen we 27 voorstellen om overbodige regels te schrappen. Dat kost geen cent, maar levert wel productiviteitsgroei op. Echte bezuiniging op overheidsregelgeving, snellere procedures. Is de minister bereid dit voorbeeld overheid breed in te zetten? Is de minister bereid tot een aanvalsplan op de bureaucratie en dus de kosten van de overheid?

Dan nu het goede nieuws. Ik heb een meevaller van 500 miljoen voor de minister. Iedereen zit hier altijd maar te vergaderen en te onderhandelen over bezuinigingen en tegenvallers. Dan nu eindelijk eens iets wat meevalt. Om het kracht bij te zetten heb ik het samengevat in een amendement. De Kamer spreekt daarin uit dat de minister niet hoeft te betalen voor de overschrijding van het Brusselse budget. Opnieuw zijn ze daar de fout ingegaan. Als wij dat doen, moeten we zelf op de blaren zitten. Maar in Brussel zijn ze gewend om de rekening naar anderen te sturen. Wat de SGP betreft komt daar een eind aan en wel nu.

In Brussel is de crisis blijkbaar nog niet echt doorgedrongen. Europa moet zelf haar begroting op orde houden en de lidstaten niet gebruiken als financier. Oplossingen voor het tekort moeten gevonden worden binnen de EU-begroting zelf. Zo gaat dat in Nederland ook. Gelet op de omvang daarvan is dat geen onoverkomelijk probleem.

Als het amendement wordt aangenomen blokkeert de Tweede Kamer de extra afdracht aan Brussel. Een meerderheid van de ministers in de EU is akkoord gegaan, maar de SGP legt zich daarbij niet neer. De minister zal moeten heronderhandelen als het amendement wordt aangenomen. Hij heeft dan immers geen toestemming het geld over te maken naar Brussel. Daarom roep ik de Kamer, die grote woorden gebruikte bij de overschrijding van het budget door de EU, nu ook daden te tonen. Collega’s, geen woorden, maar daden!