21 november 2012

Europa lijdt aan obesitas

Europa lijdt aan obesitas. De uitgaven groeien en groeien en Europa eigent zich ook steeds meer taken toe. Dat zei SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf in het debat over de Eurotop. Hij knoopte daar de conclusie aan vast dat de lidstaten Brussel moeten stoppen, en wel nu.
De SGP vindt dat het nu tijd is om de Grieken gecontroleerd en op sociale wijze hun eigen gang te laten gaan. Meer geld en tijd steken in Griekenland betekent slechts uitstel van executie. De SGP is blij dat de Nederlandse regering afstand heeft genomen van de Turkse premier Erdogan. Die betitelde Israël als een ‘terreurstaat’.  Een “bizarre aantijging,” aldus Dijkgraaf.


Europese top, 21-11-2012
E. Dijkgraaf

Patstelling begroting
De patstelling tussen enerzijds de lidstaten en anderzijds de Europese commissie en het Europees parlement staat fier overeind. Eigenlijk een gênante vertoning. Er ligt een gat van 9 miljard euro in de begroting van dit jaar. De vraag rijst natuurlijk waarom zo’n gat pas in een zo laat stadium kan worden gesignaleerd. Waarom kan de Europese commissie niet eerder signaleren dat de uitgaven uit de hand lopen?

Inhoudelijk bepleit ik een strakke lijn: alle lidstaten moeten bezuinigen en dat zal de EU ook moeten doen. Die 9 miljard zal de EU toch echt zelf moeten ophoesten. Ik neem aan dat de minister op dit punt onbeweeglijk is? Hoe ligt dat momenteel onder de andere landen die deze stevige lijn voorstaan: Groot-Brittannië, Zweden, Denemarken, Duitsland e.a.? Blijft deze coalitie van de ‘unwilling’ een eenheid op dit onderdeel?

 Wellicht kan de EU haar tekorten mede wegwerken door bepaalde taken weer terug te leggen bij de lidstaten. Is het geen goed momentum om ook die discussie te voeren? Een kleine, maar slagvaardige EU zou heel wat van dit trammelant kunnen voorkomen.

 Ter illustratie: Terwijl de studiebeurs in Nederland de komende jaren bijna helemaal verdwijnt, stelt de Europese Commissie voor het budget van de Europese beurs bijna te verdubbelen. Dat voorstel komt echt van een andere planeet. Onderwijs is geen kerntaak van de EU. 19 miljard voor het onderwijsprogramma ‘Erasmus voor iedereen’ is dan bizar. Wil de regering het mes in Erasmus zetten?

 Meerjarenbegroting lijdt aan obesitas
Ik ga verder met het meerjarig financieel kader. Hier geldt een min of meer vergelijkbare insteek van de SGP. We leven in crisistijd. Alle lidstaten moeten de broekriem aanhalen. In dat licht lijdt de meerjarenbegroting aan ernstige obesitas. Het uitgavenplafond moet simpelweg naar beneden en anders moet Nederland – als grootste netto-betaler! - een helder ‘nee’ verkopen. Er moet minimaal 150 miljard euro af van het voorstel van de commissie en Nederland moet haar korting behouden!

Positief is mijn fractie over de stevige inzet op innovatie en concurrentiekracht. Daar zullen we het van moeten hebben in onze concurrentiestrijd met Azië. Deze extra inzet mag echter niet ten koste gaan van het landbouwbudget! Dat zou innerlijk tegenstrijdig zijn, omdat juist in deze sector op innovatie en concurrentiekracht moet worden ingezet. Zoek de dekking derhalve in het snijden in de bureaucratie en in het afstoten van taken.

Het Europese os-budget gaat fors omhoog. In hoeverre wordt hier vooral ingestoken op die terreinen waarop verschillende lidstaten zich nu terugtrekken? Wordt er strategisch / compenserend met dit Europese budget omgegaan?

Het is bizar dat snelgroeiende landen als China, Brazilië en India nog steeds aanspraak konden maken op hulpprogramma’s. Daar moet resoluut een einde aan worden gemaakt.

Griekenland
Er is geen akkoord over Griekenland. Jammer. Duidelijkheid is geboden. Wat betreft SGP: laat Griekenland op gecontroleerde en sociale wijze afvloeien uit eurozone. Meer geld en tijd naar Griekenland is slechts uitstel van executie. Slecht voor de Grieken en slecht voor de overige EU-landen.

Turkije
Ik maak een sprong naar het buitenlands optreden van de EU. De Turkse premier Erdogan, nogal altijd in de race voor toetreding tot de EU, heeft Israël betiteld als een ‘terreurstaat’. Minister Timmermans heeft hiervan gelukkig afstand genomen. Heeft ook Europa inmiddels krachtig afstand genomen van deze bizarre aantijging? Zo nee, waarom niet en willen premier Rutte en de minister dit zo spoedig mogelijk bevorderen? Israël verdient alle steun van Europa in haar strijd tegen de terroristische Hamas. De uitlatingen van premier Erdogan zijn een gotspe.