17 juni 2020

De miljarden van Europa

De coronacrisis heeft de verhoudingen in Europa op scherp gezet. Om de gevolgen van deze crisis voor met name enkele zuidelijke lidstaten op te vangen, is er geld nodig, heel veel geld.

Het gaat over een 'kleine' 3.000.000.000.000 euro's: 1350 miljard via de Europese Centrale Bank, 540 miljard via de Europese Unie, en als de plannen van de Europese Commissie doorgaan, komt daar nog eens 750 miljard erbij. En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe begroting van 1100 miljard voor de komende zeven jaar.

Vrijdag aanstaande is er weer een (online) Europese topconferentie. Centraal staat de vraag hoe de EU verder moet, met name als het gaat om de financiën. Hoe krijgen we al dat geld bij elkaar en hoe wordt dat verdeeld. Frankrijk en Duitsland willen dat een groot deel van dat geld als gift wordt gegeven, maar andere landen, waarbij Nederland voorop loopt, wil dat het geld wordt uitgeleend.

De miljarden waar het om gaat worden op verschillende manieren opgehoest. De geldpers in Frankfurt draait dag en nacht (harder dan ooit tevoren), er wordt geld geleend bij banken, fondsen en andere financiële instellingen, er komen mogelijk Europese belastingen, en ook de bijdragen aan de EU van de lidstaten worden verhoogd. Dat geld wordt vervolgens herverdeeld, waarbij name de zuidelijke lidstaten gaan profiteren.

SGP-woordvoerder Bisschop liet blijken er een zwaar hoofd in te hebben. De twijfels zitten onder meer bij het lenen. Als we het geld lenen aan bijvoorbeeld Italië, wat is dan de garantie dat dat geld ook terug komt, en wanneer? Als de Italianen het niet op kunnen of willen brengen, dan draaien de andere lidstaten ervoor op. Oud-minister van Financiën Hoogervorst (VVD) typeerde de huidige gang van zaken als “monetair en budgettair nihilisme.” Zijn voorspelling is dat dit bouwwerk vroeg of laat in elkaar zal zakken, met alle gevolgen van dien.

Aarzelingen uitte de SGP ook wat betreft de bestemming van de miljarden. Verdwijnt een deel van die euro’s niet ook gewoon in de megalomane Green Deal van Timmermans? Speciale aandacht vroeg Bisschop voor de Brexit, en dat met name de gevolgen van die Brexit voor Nederlandse vissers. Laat Nederland in Brussel de toekomst van de visserij warm houden, was zijn pleidooi. Want het zou natuurlijk wel heel triest zijn dat uitgerekend de vissers –bijna letterlijk- tussen wal en schip gaan vallen.