7 februari 2017
Christenvervolging: zorgen én lichtpuntjes?
In antwoorden op vragen van SGP, ChristenUnie, VVD, PVV, CDA en SP over de Open Doors Ranglijst christenvervolging 2017 beaamt de regering dat christenvervolging met name is toegenomen in Aziatische landen. Daarnaast neemt in delen van het Midden-Oosten en Sub-Sahara Afrika de invloed van het Salafisme en andere fundamentalistische stromingen binnen de islam toe. Toch ziet de regering ook lichtpuntjes: in landen als Colombia, Irak en Niger is de situatie voor christenen verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De Soedanese autoriteiten hebben afstand genomen van het radicale islamitische gedachtengoed en ruimte gecreëerd voor een gematigde islam, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij ziet nog weinig reden tot onverdeeld optimistisme: “we zijn oprecht dankbaar wanneer we zien dat de situatie voor christenen verbeterd is. Zo kon een deel van de christenen die ik vorig jaar in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak ontmoette na het terugdringen van ISIS weer terugkeren naar hun eigen huis. Maar juist het feit dat amper een week geleden nog drie Soedanese christenen tot levenslange gevangenisstraffen werden veroordeeld, is een teken aan de wand: christenvervolging vormt wereldwijd nog altijd een wijdverbreid en ernstig probleem.”
De SGP is blij dat de regering toezegt om, mede op basis van een motie die de SGP met de ChristenUnie indiende, christenvervolging te blijven bestrijden. Op de agenda van de regering staan onder meer een onderzoek naar financiering van extremistische groeperingen in Sub-Sahara Afrika. De SGP zal voortdurend toezien of het kabinet de daad bij het woord voegt.