31 januari 2018
Christenvervolging vergt blijvende aandacht
Stichting Open Doors publiceerde begin 2018 de nieuwe ranglijst christenvervolging. Nog steeds worden er wereldwijd veel christenen vanwege hun geloof vervolgd, opgepakt en zelfs gedood. De SGP maakt zich daar ernstig zorgen over. Daarom stelde SGP-voorman Kees van der Staaij samen met de ChristenUnie en het CDA schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken.
Van der Staaij: “‘Het is schrikbarend hoe snel de situatie in landen als India en Pakistan verslechtert voor christenen. Aanslagen op kerken en christenen zijn er helaas aan de orde van de dag. Nederland moet meer doen om in gesprek te gaan met de betreffende landen en regeringen. Daarnaast is het pijnlijk om te zien dat Noord-Korea al zo lang bovenin de lijst staat. Er is echt een wonder nodig om die situatie te veranderen.”
Inmiddels ontving de Tweede Kamer de antwoorden van minister Zijlstra. De bewindsman erkent dat het “religieus nationalisme” in veel Aziatische landen toeneemt. Daarnaast markeert hij in zijn reactie dat “de vrijheid van religie en levensovertuiging een van de centrale thema’s is in het Nederlandse mensenrechtenbeleid.”
In zijn reactie geeft de minister aan dat bij de asielbeoordeling van een vreemdeling nooit mag worden gevraagd dat iemand zijn mond moet houden over zijn godsdienst. Met andere woorden: als iemand niet vrijuit kan zeggen dat hij christen is, is het niet voldoende veilig om iemand terug te sturen naar het land van herkomst.
“Het is een goede zaak dat dit scherp bij de minister op het netvlies staat. Wij zullen ook in de toekomst aandacht blijven vragen voor de positie van vervolgde christenen”, aldus Kees van der Staaij.
Klik hier om de schriftelijke vragen en de antwoorden van de minister te bekijken.