23 oktober 2024

Begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Op woensdag 23 oktober en donderdag 25 oktober debatteerde de Tweede Kamer met minister Agema en staatssecretarissen Maeijer en Karremans over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het jaar 2025. De bijdrage van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is hieronder te lezen.

"In de hele wereld is er geen enkel mens zo feilloos en gemakkelijk te herkennen als de naaste. Je kunt hem nooit met iemand anders verwarren, want de naaste dat zijn alle mensen."

Het is een treffend citaat van de Deense filosoof Søren Kierkegaard. Als het gaat over zorg en ondersteuning, dan neemt ‘de naaste’ als het goed is een belangrijke plek in. Omzien naar wie ziek, eenzaam of kwetsbaar is: het is allereerst en allermeest een opgave voor ons allemaal. We moeten gemeenschappen dus in staat stellen om zelf zorg en hulp te bieden waar dat nodig is. We moeten iedere bijdrage aan een zorgzame samenleving stimuleren en waarderen!

Zowel in het hoofdlijnenakkoord als het regeerprogramma krijgt dit echter heel weinig prioriteit. Er wordt gewerkt een aanvullend zorg- én welzijnsakkoord. Kan de staatssecretaris toezeggen dat daarin concrete maatregelen komen om mantelzorg en vrijwilligerswerk te ondersteunen?

Regeldruk
Vorige week spraken we al met de minister over haar plannen om met AI de regeldruk in de zorg tegen te gaan. De SGP deelt de ambitie om de bureaucratie te halveren. Maar erkent de minister dat je beter regels kunt schrappen in plaats van in standhouden om AI vervolgens de administratie te laten doen?

Palliatieve zorg
Palliatieve terminale zorg moet héél goed geregeld zijn. Is de staatssecretaris bereid om de subsidieregeling voor vrijwillige palliatieve zorg mee te laten groeien met de vraag? Al in 2017 diende de SGP een Kamerbreed gesteunde motie in zodat zorgverzekeraars geen budgetplafonds meer hanteren bij de inkoop van palliatieve terminale zorg. Helaas gebeurt dit nog stééds. Gaat deze staatssecretaris er eindelijk voor zorgen dat budgetplafonds bij palliatieve zorg – in welke vorm dan ook – worden afgeschaft?

IC-capaciteit
Vanwege de voorgenomen bezuinigingen op pandemische paraatheid gaat de beoogde opschaling van de IC-capaciteit niet door. En dat terwijl het Kamerlid Agema hier de afgelopen jaren keer op keer om vroeg – en terécht! De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care luidt intussen de noodklok. De IC-capaciteit is de afgelopen jaren steeds verder afgenomen naar slechts 850 operationele bedden. Als er nu een stevig griepseizoen aankomt, hebben we een groot probleem. Vanuit het Integraal Zorgakkoord ligt er structureel 35 miljoen op de plank om de IC-capaciteit te vergroten naar 1150 bedden. Waarom laat minister Agema dit geld onbenut?

Medische Ethiek
Binnenkort spreken we met staatssecretaris Karremans uitgebreider over medische ethiek. In het hoofdlijnenakkoord en regeerprogramma worden hierover geen morele of normerende uitspraken gedaan.

  • Kan de staatssecretaris aangeven wat het medisch-ethische kompas is waar hijzelf en dit kabinet op koerst?
  • Wil hij zich sterk maken voor de bescherming van kwetsbaar menselijk leven? 
  • Deelt hij bijvoorbeeld de zorgen over euthanasieverzoeken door jonge mensen die compleet vastgelopen zijn in de GGZ?
  • Hoe wil hij de langdurige GGZ weer op de rails krijgen?


Mannen die via massadonatie honderden kinderen verwekken. Dieptriest! Er is een (deels onzichtbare) ‘babymarkt’ ontstaan met alle ellende van dien voor donorkinderen. Sinds dit jaar is Nederlandse wetgeving over maximumaantallen van kracht. Misstanden blijven echter mogelijk, bijvoorbeeld doordat donorzaad ook in andere landen gebruikt mag worden. Is de minister bereid om de samenwerking met internationale zaadbanken te verbieden?

Gender
De SGP maakt zich zorgen over het gebrek aan zorg en ondersteuning voor mensen die hun gendertransitie betreuren. Omdat het aantal behandeltrajecten de afgelopen jaren zeer sterk is gestegen, valt te verwachten dat óók het aantal patiënten dat in detransitie gaat toeneemt. Ik heb hierover een amendement ingediend. Behandelingen of operaties vanwege detransitie worden nu in principe niet vergoed. Ik vraag de minister om zich in te zetten dat zorgverzekeraars coulance betrachten totdat dit definitief is geregeld?

Zorgfraude
Door zorgfraude lekt er gigantisch veel geld weg uit de zorg. Follow the Money noemde het astronomische bedrag van 10 miljard euro… Welke extra maatregelen neemt de minister om zorgfraude tegen te gaan?

Toegang tot zorg
Twee jaar geleden overhandigde Rina Arendse ons een manifest met een pleidooi voor menswaardige toegang tot zorg. Mensen zoals Rina, met een levenslange, levensbrede beperking, lopen vast in het zorgsysteem. De verplichte herindicatie is de SGP al jaren een doorn in het oog.

  • Steunt de staatssecretaris het afschaffen van de verplichte herindicatie voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking? 
  • En is zij bereid om een doorbraak voor deze groep te realiseren, bijvoorbeeld via een taskforce?

Suïcidepreventie
Heel mooi dat suïcidepreventie structureel in de begroting is opgenomen. De Wet integrale suïcidepreventie moet nu praktijk worden.

  • Wat is de uitkomst van de Uitvoeringstoets van de VNG?
  • Kunnen gemeenten en GGD’en uit de voeten met de toegewezen middelen?