20 december 2016

AFM in de fout bij hypotheken

 

Vorige week maakte de AFM plotsklaps bekend dat bij de aanvraag van een hypotheek niet langer het moment van aanvragen bepalend is voor de leennormen, maar de datum waarop de bank definitief akkoord geeft. Dat gaat in tegen wat altijd gebruikelijk was en wat het Waarborgfonds Eigen Woningen deze zomer heeft afgesproken met het ministerie van Financiën. VVD, CDA, PvdA en SGP hebben hierover vragen gesteld aan minister Blok voor Wonen.

Per 1 januari worden de leennormen aangescherpt. Dat heeft grote invloed op het maximaal te lenen bedrag door de aanvrager. Deze zwaai van de AFM leidt al direct tot problemen. Zo heeft Lloyds Bank al aangegeven tot het einde van dit jaar geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen. De bank doet dat om te kunnen garanderen dat de bestaande voorraad op tijd een definitief akkoord krijgt.

Daarnaast is er een groep die een hypotheek heeft aangevraagd maar simpelweg niet meer op tijd een akkoord kan krijgen. Denk aan de situatie dat een aanvraag is gedaan voor een nieuwbouwhuis, maar waarvoor de vergunning nog niet binnen is. Of mensen die een medische verklaring nodig hebben en waar weinig invloed op uit te oefenen is.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt deze handelwijze fout. “Adviseurs en consumenten pas half december inlichten over nieuwe spelregels die op 1 januari ingaan, dat kan echt niet. We hebben het hier gewoon over gezinnen die een huis hebben gekocht en er van uit mochten gaan dat ze onder de normen van 2016 zouden vallen. Die zitten nu in spanning of de bank wel op tijd akkoord geeft. Ik wil het liefst terug naar de oude situatie, maar in ieder geval een langere overgangstermijn.”