19 december 2024
Acceptatieplicht contant geld
De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 19 december in commissieverband over de financiële markt. Namens de SGP sprak André Flach tijdens dit debat. Zijn inbreng is hieronder te lezen.
Zonder contant geld, zonder pinpas op zak, zonder bankrekening kun je nauwelijks functioneren. Toegang tot het betalingsverkeer is cruciaal. Ik ga mijn bijdrage vandaag dan ook bijna volledig aan dat thema wijden.
Acceptatieplicht contant geld
Een paar weken geleden is een amendement van de SP en de SGP aangenomen, dat zorgt voor een acceptatieplicht voor contant geld. De minister heeft daarop advies gevraagd aan de Europese Centrale Bank. Daar staan alle seinen op groen!
- Het amendement verduidelijkt en versterkt de verplichting tot het accepteren van contant geld.
- Het maakt geen inbreuk op de exclusieve bevoegdheid van de Unie.
- En de ECB is groot voorstander van wetgeving op dit gebied in Europees verband. In het advies staat zelfs dat de ECB het amendement ‘verwelkomt’.
In het amendement is de mogelijkheid opgenomen om uitzonderingen op de acceptatieplicht mogelijk te maken.
- Hoe staat het met dat besluit?
Ik snap namelijk dat een acceptatieplicht niet altijd en overal mogelijk is.
Vandaar ook het geitenpaadje, die we bewust in het amendement hebben opgenomen. Ik roep de minister wel op om hierbij het principe ‘ja, tenzij’ te hanteren. Contant geld wordt geaccepteerd, tenzij het echt niet kan.
- Kan de minister deze lijn bevestigen?
Terecht wordt aangegeven dat sommige ondernemers op dit moment contant geld weigeren omdat dat voor hen makkelijker is. Daar moeten we echt vanaf. Ook de reden dat het afstorten van contant geld voor ondernemers tijd en geld kost, kan geen reden zijn om het niet te accepteren. Dan moet het storten van geld voor ondernemers makkelijker gemaakt worden.
- Wellicht kan de Wet chartaal betalingsverkeer daarin een rol spelen?
Met de minister deelt de SGP de mening dat contant geld ook geaccepteerd moet worden bij overheidsorganen, zoals gemeenten.
- Kan dit geregeld worden in de AMvB, of is hier een extra wettelijke grondslag voor nodig?
- Ook vraag ik aan de minister hoe er toegezien wordt op de naleving van de acceptatieplicht?
Toegang tot betalingsverkeer zakelijke klanten
De toegang tot betalingsverkeer, waaronder tot betaalrekeningen is ook cruciaal bij zakelijke klanten. Bij ondernemers, maar bijvoorbeeld ook bij verenigingen en stichtingen. Daar gaat echt veel mis, hoor ik uit signalen.
Stichtingen worden nu soms categorisch geweigerd. In een brief schetst het kabinet een aantal opties om hier wat aan te doen.
- Wat is de mening van deze minister in dit dossier?
- Moeten we hier niet een tandje harder op lopen?
De optie van een recht op een basisbetaalrekening is wat mij betreft echt de minimale ondergrens, waar ook wetgeving voor nodig is.
- Deelt de minister deze opvatting?
Nu worden er soms hele categorieën ondernemingen of stichtingen ingedeeld als ‘hoog-risico’. Daar moeten we vanaf. Ik lees dat er gewerkt gaat worden met een meer risicogebaseerde aanpak. Heel goed.
- Wordt dat door banken al goed opgepakt en wat zijn de resultaten tot nu toe?
- Hoe gaat de minister zorgen dat de toegang tot betalingsverkeer voor zakelijke klanten gebaseerd worden op het principe van ‘ja, tenzij’?
Nationaal spaarplan
Het gezegde ‘wie wat bewaart, die heeft wat’ moet in ere hersteld worden. Dat is ook de insteek van de motie die het CDA samen met de SGP daarover heeft ingediend, over het bevorderen van sparen. De minister gaat verder onderzoeken hoe spaargedrag gestimuleerd kan worden.
- Wordt hier ook specifiek gekeken naar de positie van jongeren?
- En wanneer wordt het onderzoek opgeleverd?
Transparantie in de spaarmarkt
Nog een vraag over het ACM-onderzoek naar de concurrentie op de spaarmarkt. De minister heeft banken verzocht om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Na een jaar wordt bezien of wettelijke verplichtingen nodig zijn.
- Wat moeten banken bereiken om te ontkomen aan wettelijke verplichtingen?