19 november 2015

Aanslagen Parijs

Mdv, Indrukwekkend was het meeleven en het rouwbetoon de afgelopen dagen. Veel Fransen zongen bij herdenkingsplechtigheden de Marseillaise. Dit volkslied brengt de terreur in Parijs tastbaar dichtbij. “”Zij naderen tot in uw armen om uw zonen en echtgenoten te kelen!’

Die tekst is zo toe te passen op de gruwelijke aanslagen van ISIS. Haat in plaats van liefde.
Bloeddorst in plaats van vrede. Tirannie in plaats van vrijheid.

De SGP is in gedachten en gebeden bij het beproefde volk van Frankrijk. We leven mee met de nabestaanden van de slachtoffers en met hen die gewond zijn.

Deze genadeloze terreur tegen onschuldige burgers maakt één ding duidelijk:
Vandaag Parijs, morgen Berlijn, overmorgen kan ook ons land doelwit zijn. Ook in Nederland moeten we dus buitengewoon alert zijn. Het dreigingsniveau is niet voor niets substantieel.

Nee, dat is geen reden voor paniekmaatregelen. Wel een aansporing om al aangekondigde maatregelen voortvarend door te zetten. We wachten nog op aanpassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Wetgeving rond het afnemen van het Nederlanderschap. De tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding. Hoe staat het daar nu mee? Waarom gaat dit zo traag? De SGP wil echt meer tempo!

Onze wetgeving moet bij de tijd zijn. In het Verenigd Koninkrijk is wetgeving aanhangig die van communicatieapps vordert dat geheime diensten toegang moeten kunnen hebben als dat voor de veiligheid nodig is. De SGP vindt dat een verstandig idee. Wat gaat de Nederlandse regering doen tegen versleuteling waar geheime diensten onmogelijk toegang toe hebben?

Heel wat landen buiten Europa hebben de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met beveiliging tegen dreigende aanslagen. Daar zijn ook landen bij die een vrij land willen zijn, en geen politiestaat. Ik denk aan Israel, maar ook een land als Colombia. Benutten we de expertise uit die landen?.Leren we van hun goede ervaringen, risico-analyses en beveiligingsmaatregelen?

Maar laten we tegelijkertijd niet vergeten:meer veiligheid begint dicht bij huis. De SGP vraagt aandacht voor de wijkagenten, de ogen en oren in de haarvaten van onze samenleving. Sinds 2013 staat het dankzij een amendement dat de SGP met PvdA en SP heeft ingediend keurig in de Politiewet:: op elke 5.000 inwoners moet er een wijkagent zijn. Toch meldt een burgemeester mij van de week, ‘Ik zit nog steeds met 1 op 10.000 inwoners.’ En hij is niet de enige. Ik vind dat onvoorstelbaar, bijna drie jaar na dato. Waarom is wet hier geen wet? Wanneer is dit nu eindelijk eens op orde?

Daarnaast is ook betere grensbewaking is noodzakelijk. In de eerste plaats de buitengrenzen van de Europese Unie, zodat er geen terroristen meekomen met de vluchtelingenstroom. Maar vervolgens ook de nationale grenzen. Het land met de zwakste grenzen is de doorvoerhaven voor terrorisme in Europa. Graag ziet de SGP intensieve grensbewaking en nauwkeurige controle.

Dat alles vraagt ook om voldoende geld. Voor de politie, de veiligheidsdiensten, voor Openbaar Ministerie, maar ook voor defensie. Wij hebben daar al diverse voorstellen voor gedaan. Om de veiligheid van ons land - ook in NAVO-verband! - te waarborgen. Stop de politieke wispelturigheid, en investeer standvastig in onze veiligheid, is onze oproep.

Voorzitter, Het is een intensieve en naar het zich laat aanzien langdurige strijd.
De radicale islam is wereldwijd in opmars en bedreigt ook onze vrijheid. Weerbaarheid tegen de radicale islam is nodig. Met name jongeren moeten geestelijk gewapend worden tegen de extremistische ideologie van dood, verderf en haat. Financiering vanuit onvrije landen moet tegengegaan worden.

Het is een geestelijke strijd om de harten en geesten. Een strijd tegen meedogenloze haat.
Een strijd tegen terreur en tirannie.

‘Tegen ons is het bloedige vaandel van de tirannie gehesen, zo zegt de Marseillaise:
Ons eigen volkslied spreekt ook over de strijd tegen de tirannie. Dat is in het zesde couplet van het Wilhelmus, dat begint met de belijdenis: ‘Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God, mijn Heer’. In die kracht kunnen we de strijd aan.

Daarom van harte wijsheid, daadkracht en Gods zegen toegebeden bij het tegengaan van deze ‘moderne’  tirannie die harten doorwondt van de slachtoffers én van hun nabestaanden.