15 april 2025

Het openbaar vervoer verandert in 2026

Misschien heeft u het in het nieuws al gelezen: er wijzigt iets in het openbaar vervoer vanaf 1 januari 2026 in heel Zeeland. De oorzaak daarvan is de veranderende vraag. Veel busroutes zijn in de afgelopen jaren gekrompen of verdwenen, terwijl de behoefte aan maatwerkvervoer en bereikbaarheid van voorzieningen juist groeit.

Deze groeiende behoefte komt mede voort uit. 

  • Vergrijzing: Er zijn steeds meer oudere inwoners die minder mobiel zijn en gebruikmaken van bijvoorbeeld Wmo-vervoer of andere vormen van doelgroepondersteuning.
  • Toenemende vraag naar Jeugdzorg- en Leerlingenvervoer: Verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren met specifieke onderwijs- of zorgbehoeften) hebben extra vervoersvoorzieningen nodig.
  • Versterken van leefbaarheid door het ook voor jongeren aantrekkelijk te maken om hier te studeren en te werken. Dit betekent dat studie en stage- en werkplekken ook met het OV bereikbaar moeten zijn.
  • Versterken van aantrekkelijk werkgeverschap door als bedrijf of bedrijventerrein een goed vervoersaanbod aan de werknemers aan te kunnen bieden.

De wijzigingen
De 13 Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland hebben in de afgelopen jaren 
gewerkt aan een nieuwe vorm van publiek vervoer. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Er komt naast het reguliere openbaar vervoer een nieuwe, extra vorm van openbaar vervoer: Flex. Een Flex is een taxi of bus(je) met een chauffeur. De Flex rijdt iedere dag tussen 6 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds. Je vertrekt met de Flex vanaf een hub, dat is een opstappunt waar een bord staat. Deze hubs komen in iedere woonkern van Zeeland en zijn altijd op loopafstand bereikbaar. Buiten de bebouwde kom kun je zelfs thuis opgehaald worden.
  • Het doelgroepenvervoer vanuit de WMO en jeugdzorg zal voor een deel geintegreerd worden met de Flex. Op die manier wordt er veel efficiënter gebruik gemaakt van de beschikbare vervoerscapaciteit in Zeeland. 
  • Deze gecombineerde dienstverlening wordt uitgevoerd onder de naam Reizen door Zeeland. Het is straks mogelijk om via de app van Reizen door Zeeland een reis te boeken met de Flex. 

Vooruitgang
Als fractie staan we positief tegenover deze ontwikkelingen. Met name dat iedere woonkern straks dagelijks bereikbaar is met het openbaar vervoer van 6 uur s'morgens tot 11 uur s'avonds vinden we een grote vooruitgang. Het toont ook wel de sterke visie van alle Zeeuwse bestuurslagen om gezamenlijk tot deze oplossing te komen van een geintegreerde vervoersoplossing. Juist door vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden van openbaar vervoer kunnen we verdere verschraling van het OV voorkomen, en houden we het doelgroepenvervoer in de toekomst betaalbaar. 

Niet altijd vermenging
We hebben tijdens de behandeling van dit onderwerp in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor gebruikers van het doelgroepenvervoer waarvoor vanuit hun zorgbehoefte bepaalde structuren erg belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld het gebruik maken van dezelfde bus, chauffeur, zitplaats of route. Juist voor die gebruikers vinden we het niet passend om het doelgroepenvervoer te vermengen met de reguliere OV reizigers die van de nieuwe Flex gebruikmaken. Tijdens de behandeling van dit onderwerp heeft wethouder Both laten weten dat bij deze gebruikers geen vermenging zal zijn met gebruikers van het OV. 

Raadslid Daniël van Iwaarden heeft hierover het woord gevoerd