;

27 februari 2023

SGP Gelderland bezoekt Bommelerwaard

Boeren, bloementelers en fruitverwerkers: de Bommelerwaard zit vol bedrijven die cruciaal zijn voor de land- en tuinbouw. Een delegatie van SGP-politici bezocht op vrijdag 24 februari een aantal bedrijven in de regio. Ondernemerschap is er genoeg, maar de provincie zou de energietransitie beter kunnen ondersteunen.

Van een lokale teler van aardappelen groeide familiebedrijf Quick uit Hedel uit tot een internationale leverancier. In de bijna 90 jaar dat het bedrijf bestaat, veranderde er veel vertelt eigenaar Peter Quick. „Maar consumenten willen nog altijd genieten van natuurlijke, verse en smakelijke producten. Daarom zijn we blij dat we vandaag ons bedrijf aan de provinciale SGP konden presenteren.”

Aardappelen van Quick’s zijn tegenwoordig te vinden in supermarkten, groothandels en horecagelegenheden. Quick’s is dan ook een belangrijk bedrijf in de provincie, stelt lijsttrekker Klaas Ruitenberg van de provinciale SGP. „Gelderland kan niet zonder ondernemers als deze. Zij stimuleren de economie met hun producten en zorgen voor veel werkgelegenheid.”


Lastige energietransitie

Een ander familiebedrijf dat door de SGP-politici werd bezocht, was Kiepflowers uit Nieuwaal. Het bedrijf begon ooit als een kleine kas bij huis, maar groeide uit tot een onderneming met 11 hectare aan glastuinbouw. Directeur Albert Kiep bracht de knelpunten van de energietransitie onder de aandacht. Kiep: „Het stroomnet is niet toereikend voor de transitie naar elektriciteit. Als bedrijf kunnen we wel van het gas af, maar die stap kunnen we nú niet maken. De capaciteit in de provincie is niet toereikend en de belasting op energie is ook een pijnpunt.” Kiep zou ook graag stappen zetten op het gebied van geothermie, vertelt hij, maar wordt daarbij gehinderd door complexe vergunningstrajecten.

Gerrit Averesch, nummer 2 op de kandidatenlijst van de provinciale SGP, beloofde het thema in het provinciehuis onder de aandacht te brengen. Averesch: „De glas-/tuinbouw is zeer sterk aan het verduurzamen voor een Gelders kwaliteitsproduct. Dit bedrijf kan niet alleen mooie bloemen maar ook energie leveren. Daar moeten we beslist wat mee.”

Het laatste werkbezoek werd gebracht bij FruitMasters in Geldermalsen. Het bedrijf verpakt en koelt diverse fruitsoorten, zodat telers dat zelf niet meer hoeven te doen. Jaarlijks vermarkt FruitMasters 200 miljoen kilo fruit over de hele wereld, vertelt directeur Kees de Kat. Knelpunt is wat hem betreft duurzaamheid. Het bedrijf behaalde een PlanetProof-certificaat om te laten zien dat duurzaam ondernemen in de fruitsector wel mogelijk is. De Kat: „Volgend jaar gaan we van het gas af. Daarbij hebben we wel de provinciale overheid nodig. Die moet met ons mee schakelen.”


„Je kunt bij FruitMasters proeven dat ‘PlanetProof’ niet slechts een label is, maar echt lééft”, stelt Gerrit Averesch. Hij denkt graag mee over de energietransitie in de provincie. „Bedrijven die rentmeesterschap laten zien, verdienen bij ons de ruimte om te ondernemen!”

Zorgen bij Gelderse boeren

Als laatste zijn we bij een aantal boeren het gesprek aangegaan. Ze maken zich door de vergaande plannen en verstikkende wetgeving zorgen over de toekomst. Ook begrijpen zij niet waarom de overheid het juist op hen voorzien heeft. Klaas Ruitenberg begrijpt hen goed: 'De regering zit verstrengeld in hun eigen regels, die jaren geleden gemaakt zijn. Toch moeten we blijven opkomen voor onze boeren, zij produceren ons voedsel, en zijn dus letterlijk van levensbelang!'