2 juli 2025

Nieuwe vervoerder, goed nieuws voor Arnhem-Nijmegen-Foodvalley

Vanaf juni 2026 neemt Transdev het busvervoer over in de regio Arnhem-Nijmegen-Foodvalley. Provincie Gelderland gunde de concessie vandaag. Het resultaat: méér dienstregeling, bredere bereikbaarheid en uitstootvrij vervoer — ook buiten de stad.

Voor gedeputeerde Klaas Ruitenberg (SGP) was het vanaf het begin duidelijk: goed OV mag niet ophouden bij de stadsgrenzen. „Inwoners van Kootwijkerbroek of Scherpenzeel hebben net zoveel recht op een betrouwbare busverbinding als mensen in Arnhem of Nijmegen. Dat is gewoon een kwestie van gelijke kansen.”

Daarom is in de concessie vastgelegd dat alle kernen met meer dan 500 inwoners minimaal 18 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Het totale aantal dienstregelingsuren groeit met 22% ten opzichte van 2024.

„Dit is geen extraatje,” benadrukt Ruitenberg. „We zien bereikbaarheid als een basisvoorziening, óók voor wie geen auto voor de deur heeft.”

Eenvoudiger, sneller, logischer

Het netwerk wordt overzichtelijker en beter afgestemd. Lijnen worden doorgetrokken, overstappen verminderd. Ook nieuwbouwwijken zoals Ede-Oost krijgen aansluiting. In de spits rijden op drukke stadslijnen zes bussen per uur, en ook in de avond en weekenden wordt het aanbod fors uitgebreid.

„We hebben gestuurd op eenvoud en duidelijkheid,” zegt Ruitenberg. „Zodat mensen het netwerk snappen, er vertrouwen in hebben en er ook echt gebruik van maken.”

Verduurzaming met gezond verstand

Bij de start van de concessie wordt direct ingezet op zero-emissiebussen. Uiterlijk eind 2026 rijdt het hele netwerk uitstootvrij, op de buurtbussen na. Transdev benut daarvoor slimme laadoplossingen via restcapaciteit van bedrijven. Nieuwe trolleybussen met batterij zorgen dat ook plaatsen als Elst en Ede via de Rijnlijn verbonden blijven, zonder extra bovenleiding.

„Wij vergroenen niet omdat het moet, maar omdat het kan én verstandig is,” aldus Ruitenberg. „Zonder luchtfietserij, mét oog voor uitvoering.”

Voor studenten en nachtbrakers

Op drukke campusroutes komen extra lange 25-meter bussen, bijvoorbeeld tussen Arnhem CS en de HAN of Ede-Wageningen en de WUR. Ook start er op zaterdag een nachtnet met 13 lijnen, bijvoorbeeld van Nijmegen naar Druten of van Ede naar Barneveld.

Meebewegen met de praktijk

Omdat de concessie tien jaar loopt, is flexibiliteit ingebouwd. Via ontwikkelteams en een jaarlijkse kaderbrief kan de provincie inspelen op nieuwe woningbouw, mobiliteitsvraagstukken of lokale signalen.

„We leggen geen dichtgetimmerde plannen vast,” zegt Ruitenberg. „We bouwen een systeem dat kan meebewegen met wat de samenleving vraagt.”