;

23 december 2015

Integriteit Provinciebestuurders

Tijdens het interpellatiedebat (aangevraagd door de SP tijdens de commissievergadering ABF in Provinciale Staten) bracht onze fractievoorzitter, Klaas Ruitenberg, het volgende naar voren:


Het is voor ons als Provinciale Staten belangrijk dat de bestuurders in Gedeputeerde Staten integer handelen. 
En natuurlijk zijn er regels voor, bepaalde situaties moeten niet voorkomen, maar wij zijn het er waarschijnlijk allemaal wel over eens dat het op zich hebben van nevenfuncties het integer handelen niet in de weg staat.

Ook zonder nevenfuncties kun je evenzeer niet integer handelen. En ik denk dat dat het belangrijkste punt is, waarop wij als Provinciale Staten onze Gedeputeerden hebben af te rekenen. 
En dat kan betekenen dat je in bepaalde situaties gewoon moet zeggen
deze persoon heeft niet integer gehandeld en daaraan verbinden wij dan ook bepaalde consequenties. 
Dit betekent natuurlijk niet voor onze fractie dat er geen regels voor nevenfuncties moeten gelden. Gedeputeerde Staten gaan hierover en die moeten deze regels naleven en moeten zichzelf er voor beschermen dat zij niet in integriteitsproblemen  terechtkomen. 
En de controle hierop behoort tot de controlerende taak van Provinciale Staten. Sommige fracties vinden de nieuwe nevenfunctie van gedeputeerde Markink net over de rand gaan, sommigen fracties zeggen het zit op de rand en wij als SGP vinden het tegen de rand. 

Echter de SGP denkt dat wij een verstandig college van GS hebben die op tijd een terugtrekkende beweging maakt en ook goed bestuurd.