27 januari 2017

Energiebesparing en kringloopeconomie realiseren vanuit rentmeesterschap

 

Uit nieuwsbrief 'Gelderland leeft' (editie 2, 26 januari 2017)

Evert Mulder (SGP):

'Wat mij drijft bij dit onderwerp is mijn overtuiging dat we de aarde in bruikleen hebben gekregen van onze Schepper. En daar horen we verantwoord mee om te gaan, ook voor de generaties die na ons komen. Ik wil het goede doen voor alle inwoners van Gelderland. Ik zie het dan ook als mijn taak om als Statenlid voorstellen inhoudelijk en met zorg te beoordelen, zonder te denken in termen van coalitie en oppositie.'


'We hebben de aarde in bruikleen gekregen van onze Schepper. En daar horen we verantwoord mee om te gaan, ook voor de generaties die na ons komen.'

Evert Mulder (SGP)

 

Energietransitie

Goed is soms de vijand van beter bij energietransitie. Met aardgas stoken levert direct warmte op en dat lijkt efficiënter en goedkoper dan verwarming van gebouwen door middel van elektriciteit. Maar aardgas is wel een fossiele brandstof die aan het opraken is. Ik pleit er daarom voor de switch van gas naar elektriciteit te stimuleren door belasting te heffen op gas en die op elektriciteit te verlagen.
Dit is uiteraard een maatregel waar de overheid over gaat. Maar ook zelf kunnen we ons steentje bijdragen, bijvoorbeeld door aan energiebesparing te doen.

Energiebesparing

In de jaren '70 van de vorige eeuw was het onderwerp energiebesparing ook actueel. Momenteel lijken we ons vooral te richten op de opwekking van duurzame energie en lijkt energiebesparing in de vergetelheid te raken. Echter, alle energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Met dit in gedachten kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan energiebesparing. Bijvoorbeeld door gloeilampen te vervangen door Ledlampen of zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zelf hebben we de oude vriezer, die het nog deed, vervangen door een apparaat met een A+++-energielabel. Het energieverbruik van de oude kast was groot en het regelmatig ontdooien en schoonmaken ervan noodzakelijk. De nieuwe vriezer is goed geïsoleerd en makkelijker in het onderhoud dan de vorige.

Biomassa

Ook bij het gebruik van biomassa is het goede de vijand van het betere. Hout kunnen we makkelijk in hernieuwbare energie omzetten. De kooldioxide (CO2) die vrijkomt bij deze verbranding draagt namelijk niet bij aan klimaatverandering; die wordt door groeiende bomen weer opgenomen en omgezet in hout. En toch stoken sommigen liever aardgas, omdat bij de verbranding daarvan minder CO2 vrijkomt dan bij de verbranding van hout. Aardgas is echter een fossiele brandstof, en dus beperkt voorradig. En de C02-uitstoot daarvan draagt netto wel bij aan de klimaatverandering.

Kringloopeconomie

Vanuit het rentmeesterschap gedacht is het ook goed om er naar te streven zo min mogelijk grondstoffen te gebruiken en waar mogelijk producten of materialen te hergebruiken. Daarmee worden kringlopen gesloten. Ik pleit dan ook voor differentiatie van afvaltarieven, om afvalscheiding te stimuleren. Dit laatste ligt weliswaar op het terrein van de gemeenten, maar als provincie kunnen we wel zelf het goede voorbeeld geven. Zo is in Doesburg een wegvak van een provinciale weg gemaakt van een nieuw soort asfalt van bijna 100% secundaire materialen. Ik ben er voorstander van dat we als provincie pilots en experimenten in de wegenbouw mogelijk maken. Natuurlijk moet het gebruik van secundaire materialen niet ten koste gaan van de technische kwaliteit. Er zijn echter voldoende alternatieven mogelijk en die moeten we zoveel mogelijk benutten. Als provincie moeten we daarvoor ruim financiële middelen beschikbaar stellen.

Ik ben realistisch genoeg om te onderkennen dat van de 10 briljante ideeën er wellicht maar eentje economisch en financieel haalbaar is. Daarom is er veel onderzoek nodig om tot voldoende bruikbare ideeën te komen.'

Reageren?

sgp-mulder@solcon.nl