14 oktober 2016
De maidenspeech van Bennie Wijnne
Nadere uitwerking Programma Leefbaarheid
De SGP heeft 10 speerpunten, waarvan er acht te herleiden zijn naar het onderwerp leefbaarheid. En voor mijn eerste speech kon ik mij dan ook geen beter onderwerp wensen. Ik had een lange speech voorbereid van ongeveer vier bladzijden. Maar later bleek mij dat ik mij in deze Staten ook aan de spreektijdregeling moet houden. In deze vier bladzijden had ik een beeld geschetst van de ideale stad in Gelderland. De ideale stad qua leefbaarheid.
Ik had deze stad Gelrestad genoemd. Een stad met veel groen, een stad waar mensen omzien naar elkaar, een stad waar in harmonie werd samengeleefd en waar iedereen volop kansen kreeg. Waar nieuwkomers mee konden doen en waar iedereen volop aan de "bak" kon. Maar helaas dat was maar een dagdroom. Want in werkelijkheid is het in veel plaatsen toch wel wat anders. Want anders zou er ook geen geld uitgegeven behoeven te worden voor een leefbaarheidsagenda.
Want er zijn nogal wat plaatsen waar onvoldoende samenhang is. En waar er te weinig omzien is naar elkaar. En waar verschillende groepen minder harmonieus met elkaar omgaan. Wij zien daar in het nieuws steeds voorbeelden van. En dan is het ineens geen overbodige luxe om een behoorlijk bedrag te besteden aan leefbaarheid.
In de Statenvergadering van eind juni van dit jaar is het uitvoeringsplan van leefbaarheid aan de orde geweest. Onze fractie heeft toen aandacht gevraagd voor het beperken van de overheadkosten. En de gedeputeerde heeft toen aangegeven hoe zij daar overdenkt. Ik heb daar nog wel een vraag bij: hoe zichtbaar is dit nu in deze uitvoeringsplannen? Misschien kan zij hierop nog ingaan.
In de commissie zijn veel waarderende woorden gesproken over de snelheid bij het opstellen van deze plannen. En deze complimenten willen wij als SGP opnieuw herhalen. Nu is het zaak om aan de slag te gaan, zodat onze inwoners het gaan merken. Wij wensen alle betrokkenen daarbij veel succes en vooral de inwoners die hier gebruik van gaan maken. Een samenleving waarin mensen niet worden afgeschreven, maar die er opgericht is dat iedereen meedoet. Een samenleving waarin mensen niet tegen elkaar worden opgezet, maar waar mensen werkelijk Samen Leven. Een samenleving waar de overheid de zwakken hulp biedt. En om daaraan als Statenlid een bijdrage te mogen leveren vind ik een grote eer.
Toen ik halverwege 2014 werd benaderd voor een plaats op de provinciale lijst van de SGP was de vierde plaats nog vrij ver weg van een provinciale zetel.
Maar toen er na de verkiezingen een zetel bij kwam, was ik wel de eerstvolgende. Het was op dinsdag 1 maart dat ik een mail kreeg van Breunis@filternet.nl waarvan mij de gevolgen onmiddellijk duidelijk werden. Het onderwerp was: benoeming tot burgemeester van Nunspeet. Is Statenlid nu mooier dan raadslid van Oldebroek of Barneveld?
Het antwoord kan ik nu nog niet geven. Ik heb wel gezegd: Arnhem is wel wat ver weg. En als het over water gaat in de Betuwe dan is dit voor mij als Veluwenaar een volstrekt nieuw terrein. Dus of het leuker of mooier is, weet ik niet, dat vind ik ook niet het belangrijkste. Wat ik wel ervaren heb, dat er heel veel nieuwe onderwerpen langs komen die op zich ontzettend interessant zijn.
Het bezig zijn in een vertegenwoordigend orgaan is een verantwoordelijke taak. Die mij ook veel voldoening geeft en tevens een uitdaging betekent. Immers, je bent bijna op alle vlakken bezig met de leefbaarheid van deze provincie, van ons land en van onze inwoners. Om die leefbaarheid te behouden en te verbeteren.
De verantwoordelijkheid die daarbij hoort wil ik graag nemen. En ik hoop dit te doen in verwachting van de Zegen van de Heere God. Ik ben er diep van overtuigd dat Hij mijn leven leidt en dat het geen toeval is dat ik hier sta.
Wat dat betreft sluit het helemaal aan bij de afscheidswoorden van Breunis van de Weerd van vanmorgen. Ik ben het bestuur van de Provinciale Vereniging van de SGP bijzonder dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik vind het een voorrecht om mijn taak als volksvertegenwoordiger namens de SGP te mogen doen. Ook mijn medefractieleden dank ik voor de hulp in het wegwijs maken in de afgelopen tijd in de materie.
Doordat ik anderhalf jaar heb meegedraaid in de commissie ABF heb ik een aantal van u al beter leren kennen. En die kennismaking verliep wat mij betreft heel plezierig. En ik hoop daar de komende tijd verder aan te werken om met iedereen te spreken en u zodoende beter te leren kennen.
Bij mijn afscheid als raadslid in Barneveld heb ik gewezen op onze plicht om zuinig te zijn als volksvertegenwoordigers op onze waarden en normen en onze vrijheden die wij hebben in dit land en hoe wij met elkaar omgaan. Ik heb toen de term gebruikt: wees waakzaam, laten wij niet meedoen met de verruwing van het taalgebruik, die wij overal zien optreden, ik behoef u maar te verwijzen naar de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. En ik kan het eigenlijk niet bondiger zeggen dan met een tekst uit de Bijbel, Markus 13 het laatste vers: "Wat ik u zeg, dat zeg ik u allen: Waakt"