;

5 juni 2015

Beemte-Vaassen

In 2005 zijn de reconstructieplannen vastgesteld. Daarin is in de omgeving van Beemte-Vaassen een landbouwontwikkelingsgebied aangewezen. De gedachte daarachter was de verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven van de randen van de Veluwe naar dit soort gebieden. Daarmee wordt de milieubelasting op de Veluwse natuur fors verminderd.

De gemeente Apeldoorn en de gemeente Epe zijn in 2005 aan de slag gegaan met het maken van inpassingsplannen. In eerste instantie zouden ruim 10 bedrijven naar dit gebied kunnen. In het gebied van Beemte-Vaassen ontstond al snel veel weerstand. Het gevolg was dat de planprocedures heel traag verliepen. Ondertussen stond de technologische ontwikkeling ook niet stil. Er kwamen luchtwassers die een veel groter positief milieueffect hebben dan een verplaatsing van een bedrijf.

 

Verwachtingen

Maar in al die jaren waren er bij de kandidaten voor verplaatsing wel verwachtingen gewekt. Met de invoering van de Omgevingswet heeft de provincie de bevoegdheid gekregen om zelfstandig een bestemmingsplan te maken. Met instemming van de SGP is er voor gekozen om in dit Landbouwontwikkelingsgebied door de provincie een bestemmingsplan te laten maken. Daarmee kunnen  de overgebleven inplaatsers geholpen worden. Uiteindelijk is er maar 1 bedrijf overgebleven dat van deze route gebruik wil maken.

 

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is woensdag 3 juni met brede steun in Provinciale Staten vastgesteld. De SGP heeft in de daaraan voorafgaande commissievergadering haar waardering uitgesproken voor de deskundige en betrokken wijze waarop de hele planprocedure is doorlopen, nadat de provincie dat op zich genomen had. Er is een goed gebiedsproces op gang gekomen, waarbij echt geluisterd is naar alle belangen in het gebied. Natuurlijk kan niet aan alle wensen en bezwaren tegemoetgekomen worden, maar toch heeft dit plan breed draagvlak gekregen. Met relatief beperkte ingrepen wordt een goede werkbare situatie verkregen.

Door de technologische ontwikkelingen zijn de landbouwontwikkelingsgebieden niet meer nodig. De milieudoelen kunnen met de luchtwassers ook bereikt worden. Nog steeds zijn er agrarische bedrijven die op een lastige locatie zitten. Denk ook aan bedrijven vlak bij een bebouwde kom. De regelgeving is zodanig dat er nog steeds mogelijkheden zijn voor verplaatsing, maar dan naar bestaande bedrijven. Een nieuw bedrijf starten op een leeg weiland is niet meer mogelijk.

 

Breunis van de Weerd, Statenlid SGP