11 december 2024

Intergroep godsdienstvrijheid maakt doorstart

Brussel - Het Europees Parlement krijgt opnieuw een intergroep vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Dat is door de conferenties van voorzitters van het parlement woensdag besloten. Initiatiefnemers Bert-Jan Ruissen (SGP, ECR) en de Slowaakse Miriam Lexmann (EVP) worden voorzitters van deze parlementaire werkgroep. Doel van de intergroep is om aandacht te vragen voor mensen die worden vervolgd vanwege hun geloof wereldwijd.

Ruissen is blij dat het werk van de intergroep voortgezet kan worden: ''Deze intergroep geeft ons een belangrijk platform in het Europees Parlement om het op te blijven nemen voor de vervolgde kerk. Ik merk dat dit werk hard nodig is, want velen zijn zich onvoldoende bewust van de ernst van de situatie''. Miriam Lexmann vervolgt: "Precies, van China tot Belarus, de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging blijft achteruitgaan. Daarom is het belangrijk dat de Europese Unie en het Parlement in het bijzonder, speciale aandacht besteden aan het monitoren en actief ondersteunen van deze fundamentele vrijheid over de hele wereld."

Aangesloten bij de intergroep godsdienstvrijheid zijn parlementariërs van verschillende politieke fracties. De groep is al actief sinds 2004, maar moet na elke verkiezingen opnieuw opgericht worden en daarbij worden gesteund door minimaal drie fracties. Ruissen: "We hebben met een aantal collega’s uit diverse fracties de koppen bij elkaar gestoken en zijn erin geslaagd de steun te krijgen van zowel mijn eigen fractie (de ECR) als die van de liberalen (Renew) en de christendemocraten (EVP).''

De intergroep zal zich onder andere inzetten voor het benoemen van een nieuwe EU gezant voor godsdienstvrijheid. Het mandaat van de huidige gezant, Frans van Daele, liep eind november af. Daarnaast houdt de groep contact met de diplomatieke diensten van de Unie om de geloofsvervolging in de diplomatieke contacten wereldwijd prioriteit te geven.

Ter achtergrond:
Intergroepen zijn een forum voor informele gedachtewisselingen tussen verschillende fracties over specifieke kwesties en voor contacten tussen leden van het Europees Parlement en het maatschappelijk middenveld. Elke intergroep bestaat uit EP-leden van ten minste drie verschillende fracties. Intergroepen zijn geen officiële organen van het Parlement, maar worden wel door het Parlement erkent. Ze worden aan het begin van elk mandaat in onderling overleg tussen de fractievoorzitters opgericht. De officiële naam van de intergroep is Intergroup on the Freedom of Religion, Belief or Conscience.