17 februari 2022
Duurzaamheid
Duurzame energievoorziening
De vraag naar energie blijft stijgen. Fossiele energiebronnen op aarde raken uiteindelijk uitgeput. Daarom wil de SGP een actieve bijdrage leveren aan energiebesparingen.
Het is van belang dat de gemeente een lokale duurzaamheidsagenda hanteert. Dit zorgt voor draagvlak en helpt om een stevige positie in te nemen richting regionaal en provinciaal bestuur. Het maakt ook inzichtelijk in hoeverre het landelijke beleid haalbaar is. De gemeente dient hierbij (ook) aan het stuur te zijn en regie te behouden. Zonder een heldere eigen visie is de kans groot dat een gemeente aan de leiband wordt gelegd van landelijk en regionaal energiebeleid. Dit laatste wil de SGP absoluut niet!
Concreet:
- De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door gemeentelijke gebouwen te verduurzamen.
- De SGP bepleit het stellen van doelen voor energiebesparing. Voorkomen is immers beter dan genezen. Initiatieven die het energiegebruik verminderen verdienen de voorkeur boven het duurzaam opwekken van energie. Deze initiatieven dienen prioriteit te krijgen boven het aanleggen van zonneparken en windmolens, temeer daar Nederland in 2021 maar liefst 2,7 miljoen slecht geïsoleerde woningen telt en de gemeente De Bilt niet goed scoort in dit opzicht (NB acht op de tien woningen heeft energielabel C of lager).
- De gemeente dringt aan op voldoende financiële middelen als de landelijke overheid energieambities bij gemeenten neerlegt.
- In het gemeentelijke beleid is er niet alleen aandacht voor warmte, maar ook voor koeling. Hete zomers kosten veel energie. Nieuwbouw wordt groen ingericht (dat is koeler) en er wordt koel gebouwd. Bij tuinen gaan tegels eruit en groen erin. Voldoende openbaar groen is belangrijk in het kader van duurzaamheid.
- Bij het verduurzamen van bestaande bouw is de sociale huursector een grote en belangrijke partner. Een nauwe samenwerking met woningcorporaties is daarom belangrijk.
- Draagvlak voor duurzaamheidsinitiatieven is van het grootste belang, en wordt alleen maar belangrijker met de grootschalige ontwikkelingen van zonne- en windparken.
Zonneparken en windmolens
De SGP stelt vast dat er bij een meerderheid van de inwoners van de gemeente De Bilt geen draagvlak is voor windmolens en voor grootschalige zonneparken op landbouwgrond indien agrarische en cultuurhistorische belangen hierdoor onevenredig zwaar worden getroffen. Anderzijds heeft de SGP begrip voor agrariërs die op een verantwoorde wijze willen bijdragen aan het realiseren van goed inpasbare natuurvriendelijke voorzieningen voor het opwekken van energie. Hiervoor dient per geval een zorgvuldige afweging gemaakt te worden.
Concreet:
- Het is nodig dat de gemeente visie en beleid ontwikkelt op draagvlak voor duurzaamheidsinitiatieven.
- Naast burgers moeten ook bedrijven waar mogelijk verleid en gefaciliteerd worden om te verduurzamen.
- Netbeheerders geven inzicht in hun plannen met het energienet. Dit geeft kaders aan wat er wel en niet mogelijk is rond grote energieprojecten.
Ondersteunen duurzaamheidsinitiatieven
Bij uitstek kan de gemeente de rol van onafhankelijk adviseur op zich nemen. Het is van belang dat burgers zich gesteund weten door de lokale overheid bij het verduurzamen van hun huis, gedrag en leefomgeving. De rol van de gemeente is daarbij vooral faciliteren en ondersteunen. De gemeente kan sturen met groene leges en revolverende fondsen (een fonds waarmee een overheid leningen verstrekt aan projecten met een maatschappelijk doel. Aflossingen kunnen steeds opnieuw gebruikt worden).. Wij zijn geen voorstander van structurele subsidiëring van particuliere duurzaamheidsinitiatieven.
Concreet:
- De gemeente geeft bij sociaaleconomisch zwakkeren in de samenleving bekendheid aan duurzaamheidswinkels en groene regelingen. Deze groep mag niet de dupe worden van dure duurzaamheidsmaatregelen. Helaas is de praktijk nu vaak zo dat duurzaamheidssubsidies terechtkomen bij de meest draagkrachtigen.
- Zaken als het aanbieden van gratis warmtescans kunnen de bekendheid van duurzaamheidswinkels vergroten.
- De gemeente treft stimuleringsregelingen voor energiebesparing in bestaande woningbouw. Dit is zeker niet overbodig in de gemeente De Bilt waar acht op de tien woningen energielabel C of lager heeft.
- De gemeente bevordert de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij duurzaamheidsinitiatieven
Het opwekken van duurzame energie
Gemeenten zijn in beginsel geen initiatiefnemers voor het opwekken van duurzame energie. Het initiatief daarvoor ligt bij bedrijven, coöperaties en particulieren. Waar projecten in de omgeving passen en op draagvlak kunnen rekenen, dienen gemeenten dit goed te faciliteren. De opbrengst van de energie blijft binnen de gemeente.
Concreet:
- De gemeente biedt ruimte aan innovatieve vormen van energieopwekking, zoals waterstoftoepassingen en thorium.
- De groene kernen (Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan) mogen niet onevenredig worden belast met initiatieven voor energieopwekking. Dergelijke initiatieven moeten verspreid over de hele gemeente plaatsvinden.
- De gemeente zet eerst in op zonne-energie op daken. De SGP is in principe tegen(grootschalige) zonnevelden op landbouwgrond of in de natuur. initiatieven voor zonnevelden zal de SGP per geval beoordelen. Goede participatie, lokaal eigenaarschap, draagvlak, locatiekeuze en landschappelijke inpassing zijn doorslaggevend voor instemming
- windmolens worden niet passend geacht binnen de schaal van de gemeente de Bilt, gezien de geluidsoverlast en de horizonvervuiling
- De gemeente zorgt dat iedereen inzicht heeft in hoe het staat met de lokale netcapaciteit in de komende jaren. Steeds vaker is dat een beperkende factor.
Klimaatadaptatie
Naast vele andere partijen (want het klimaat gaat ons allemaal aan) heeft de gemeente een belangrijke taak in klimaatadaptief handelen. Het gaat dan met name om thema’s als wateroverlast, droogte, hitte en risico op overstromingen.
Voorbeelden van klimaat- of ruimtelijk adaptief handelen zijn: het aanleggen van speelpleinen in stedelijk gebied die ook fungeren als wateropvang, het aanleggen van wadi’s, meedoen met Operatie Steenbreek (ontstenen en vergroenen van de buitenruimte), groene parkeerplaatsen en natuurvriendelijke oevers aanleggen.
Concreet:
- De gemeente werkt aan bewustwording en kennis over klimaatadaptief handelen.
- Bij de aanleg en reconstructie van wegen legt de gemeente een koppeling met bos- en natuurontwikkeling.
- Bij de herinrichting van buitenruimte en woongebieden werkt de gemeente aan beperking van wateroverlast en zorgt voor voldoende mogelijkheden voor waterberging, die ook in droge perioden van belang is.
Biodiversiteit
De SGP ondersteunt het streven naar biodiversiteit in de gemeente De Bilt die op zijn minst voldoet aan de basiskwaliteit natuur, zoals omschreven door de Vogelbescherming. Deze Basiskwaliteit Natuur gaat uit van een minimumkwaliteit aan verschillende leefgebieden. Die kwaliteit zorgt ervoor dat de ‘gewone’ kenmerkende plant- en diersoorten kunnen blijven leven, zodat de basis biodiversiteit is gewaarborgd. Daarnaast ondersteunt de SGP het herstel van bijzondere soorten, die kenmerkend zijn voor het landschap waar de gemeente in ligt.
Concreet:
- De gemeente werkt aan bewustwording en kennis over het belang van biodiversiteit en ondersteunt de activiteiten van de verschillende werkgroepen biodiversiteit in gemeente De Bilt.
- Openbaar groen wordt als waardevol gezien voor mens en natuur en daarom ook goed onderhouden en draagt zoveel mogelijk bij aan het streven naar biodiversiteit in de gemeente.